Jurnalul.ro România inteligentă Barna Tánczos: Trebuie să desființăm gropile de gunoi

Barna Tánczos: Trebuie să desființăm gropile de gunoi

de Redacția Jurnalul    |   

România trebuie să desființeze gropile de gunoi, spune Barna Tánczos, ministrul Mediului, la Conferința Națională „Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară”, organizată prin platforma România Inteligentă de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Teoretic, va trebui să desființăm gropile de gunoi, până la 90%, să facem colectare separată și creșterea gradului de reciclare. Aceste ținte obligatorii vor veni și în România. Cea mai importantă concluzie este că nu se pot asigura servicii de calitate, nu se poate ajunge  la realizarea țintelor, nu putem avea rezultate bune dacă nu pornim cu primul pas. Colectarea separată la nivelul individului. Putem acuza toate autoritățile, putem acuza  firmele de salubritate, putem amenda primăriile, și facem acest lucru, primăriile plătesc milioane de lei anual pentru nerealizarea țintelor. Aceste amenzi sunt plătite practic din buzunarul cetățeanului, că nu primarul aduce bani la bugetul local, ci va trebui să plătească cetățeanul care nu a făcut colectare selectivă în gospodărie.

Nu vom ajunge niciodată la servicii de  calitate dacă nu pornim cu primul pas. Colectarea separată la noi în bucătărie. Acea mișcare de separare a deșeurilor cel puțin în trei coșuri de gunoi. Putem să punem hârtia, cartonul, plasticul, sticla într-un singur coș de gunoi din bucătărie. Dar mișcarea aceasta, când deschidem ușa de sub chiuvetă și punem sub chiuvetă deșeurile, acea mișcare definește eficiența colectării selective la nivel național. 

Primăriile și companiile de salubrizare trebuie să vină în întâmpinarea acestei replici și să arate cetățeanului că efortul nu a fost degeaba. Și să arate că, și în cazul în care vine aceeași mașină să colecteze selectiv, faptul că sacii colectați separat se pun în aceeași mașină nu înseamnă că se duc la groapă. Va trebui să arătăm împreună cu primăriile și cu firmele de salubritate că acele deșeuri se duc pe liniile de sortare. Deci trebuie să existe o comunicare credibilă către cetățean, la nivelul fiecărei localități. 3000 și ceva de autorități publice trebuie să demonstreze, fiecare la el acasă, fiecare primar.

Trebuie să asigurăm includerea biodegradabilului în ținta de colectare separată. Trebuie să rezolvăm problema compostării și să demonstrăm faptul că prin compostare și prin colectare separată a biodegradabilului contribuim la realizarea țintei. Trebuie să asigurăm această separare a liniilor de colectare, să demonstrăm cetățeanului că efortul nu a fost degeaba, și atunci cu siguranță ne apropiem. Nu spun că atingem neapărat 90% până în termenul stabilit, dar ne vom apropia de această țintă", explică ministrul Mediului. 

Barba gropi de gunoi

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri