Jurnalul.ro Special Cât costă să ajungi la Academia de Poliţie

Cât costă să ajungi la Academia de Poliţie

de Mariana Zaharia    |   

Visul de a deveni polițist pare a fi imposibil de realizat pentru tinerii fără resurse materiale. Ca să ajungă ofiţer, un tânăr este nevoit să cheltuiască minimum 16.000 de lei pe an, pentru meditaţii.

 Asta în fericitul caz în care promovează examenul de prima dată. Dacă încearcă de mai multe ori, până să intre la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”,  candidaţii cheltuiesc sume astronomice.

Tinerii care vor să intre la Academia de Poliţie încep pregătirea cu cel puţin un an înainte de examenul de admitere. Pe lângă materiile la care dau examen scris - Istorie, Limba română şi Limba străină -, tinerii trebuie să treacă de proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice. Un alt obstacol este evaluarea medicală şi psihologică, iar dacă vor fi declaraţi inapţi îşi iau adio de la cariera de poliţist.

100 de lei ședința de pregătire

„Majoritatea celor care dau examen fac meditaţii la toate materiile, inclusiv antrenamente pentru proba fizică şi ore cu un psiholog pentru a trece evaluarea. Cea de la Psihologie se face pe o perioadă scurtă, nu ai nevoie de multe ore. Psihologii ştiu testele care se dau la Academie şi lucrează pe ele. Costă 50 de lei şedinţa. Antrenamentele sunt cele mai grele. În Piteşti sunt 4 sau 5 profesori care fac antrenamente. Costă 100 de lei pe săptămână, în care intră cam 4-5 antrenamente. Se fac foarte multe alergări, ca să crească rezistenţa candidaţilor, şi pe final se face traseul. În general, fetele au nevoie de mult antrenament, mai ales acum că traseul este identic cu cel al băieţilor. Diferă doar timpul”, a declarat pentru Jurnalul Cătălin Stan, student la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza.

„Fiica mea a făcut meditaţii la toate materiile. În fiecare săptămână mergea într-o zi la română, în alta, la istorie, apoi la engleză şi plăteam câte 100 de lei la fiecare. Şedinţele durau de la 2 la 4 ore, dar a avut o profesoară de limba engleză care i-a ţinut o dată 7 ore. În timpul pandemiei, mai mult de jumătate din meditaţii au fost online. Atunci a depins de elevi, cât de conştiincioşi au fost. La unii, profesorul vorbea şi ei erau cu un ochi la televizor, cu unul pe geam sau atenţi la ce vorbeau cei din casă. A fost o nenorocire pandemia aia, mulţi au dat banii degeaba! Când nu avea meditaţii la aceste materii, fata mea se ducea la pregătire fizică. Timp de doi ani a făcut toate astea, în clasa a XI-a şi a XII-a. A intrat şi acum este studentă în anul I. O să facă patru ani, că e la Drept, nu doar trei cât fac cei de la Ordine Publică”, explică Laura Olteanu, mama unei viitoare poliţiste.

„Salariul unui părinte se duce pe meditații”

Pregătirea viitorilor studenţi costă peste 16.000 de lei pe an. Mulţi dintre cei care nu au aceşti bani învaţă singuri, dar sunt puţini cei care reuşesc să treacă de examene fără meditaţii. Lunar, fiecare elev ar trebui să plătească mai mult decât un salariu minim net pe economie, care în prezent este de 1.524 de lei. 

„Fiul meu a făcut un calcul cu colegii lui şi a ieşit că fiecare a cheltuit în jur de 16.000-17.000 lei într-un an, ca să intre la Academie. Alţii dau mai mult, pot trece şi de 20.000 de lei. Noi cheltuiam câte 400 de lei pe săptămână, într-o lună se duceau 1.600 de lei numai pe meditaţii, ca să nu mai zic transport şi alte cheltuieli pe lângă... A scăzut perioada în care nu a făcut meditaţii, vreo lună, două şi a ieşit undeva până la 17.000 de lei. Salariul unui părinte se duce pe meditații. A avut un coleg de clasă la liceu care a dat şi el tot la Academie, dar nu făcuse meditaţii şi nu a luat”, a povestit Adrian Stan, tatăl unui student.    

Candidat „înrăit”, admis după 7 încercări

Robert Avram, elev în clasa a XII-a la un liceu din Piteşti, povestește: „Am colegi la meditaţii care au dat de 3 sau de 4 ori şi nu au luat. Unora dintre ei, profesorii nu le mai iau bani pentru şedinţe. Au profesorii un orgoliu al lor, dacă un elev pe care l-au meditat dă mai mulţi ani la rând şi nu intră, încep să-l mediteze gratis. Fratele meu, care este student în anul II, are un coleg care a dat de 7 ori până când a intrat. A zis că visul lui era să devină poliţist şi nu s-a lăsat până când nu a luat examenul. Nici nu vreau să mă gândesc cât o fi plătit la meditaţii!”.

Cazare, masă şi uniforme, gratis

Din fericire, spre deosebire de alte facultăţi,  odată admişi, studenţii de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” sunt fi scutiţi de cheltuielile pe cazare, masă şi haine, acestea fiind oferite gratuit. Iar după absolvire au un loc de muncă asigurat. 

În luna decembrie 2021, un ofiţer de poliţie fără funcţie de comandă, câştiga între 2.400 (n.r. cei care abia au terminat facultatea) de lei şi 7.900 de lei net. Ofiţerii de poliţie cu funcţii de comandă au avut un câştig salarial lunar net între 4.500 de lei şi 9.600 de lei.

Pentru anul școlar 2022-2023, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” nu a stabilit numărul de locuri scoase la concurs. Cu un an înainte au fost 755 de locuri disponibile, cu o concurenţă de peste 5 candidaţi pe un loc.

 

Subiecte în articol: academia de politie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri