Jurnalul.ro Editoriale Bețivii pot câștiga războaie

Bețivii pot câștiga războaie

de Ionuț Bălan    |   

Tot ceea ce este bun în viaţă e ilegal, imoral sau îngraşă. Dar să lăsăm spusele lui Frank Rand, care au fost popularizate atât de mult de Alexander Woollcott, încât au devenit un truism. Mai bine am observa că premierii bănuiți că ar bea sunt mai coerenți decât aceia care confundă capitalele.

Bunăoară, Winston Churchill pe când părăsea Camera Comunelor, imediat după război, a auzit-o pe Bessie Braddock - deputat laburist și fost militant comunist - că îi zice: „Winston, ești beat și, mai mult, ești dezgustător de beat”.

Churchill s-a întors şi i-a replicat: „Bessie, draga mea, ești urâtă și, mai mult, ești dezgustător de urâtă. Măcar eu mâine voi fi treaz, dar tu vei fi în continuare dezgustător de urâtă”.

Morala ar fi aceea că acela care bea poate să se lase, prostia însă nu trece. Şi cine nu are vicii nu înseamnă că ar avea virtuţi. Imoral ești când bei și fumezi? Dacă faci mișcare, bei apă și consumi fructe și legume înseamnă că devii moral?!

Beţivii pot câştiga războaie, precum Sir Winston Churchill. Cei lipsiţi de vicii, ca Adolf Hitler, le pot pierde şi au şi derapaje în gândire treji fiind.

Cam în vremea în care Churchill a afirmat că fascismul e copilul monstruos al comunismului, el a ţinut să menţioneze că a primit mai mult de la alcool, decât a primit alcoolul de la el.

Dar pentru că tot am pomenit de zona totalitaristă, nevicioasă, merită remarcate printre reperele actuale corporatismul – o doctrină fascistă asumată, faptul că a decăzut educația ca să crească nivelul de manipulare sau că în locul dezbaterii reale e cultivată obediența. Şi tot mergând în direcția dacă-i ordin cu plăcere, e imposibil să nu ne lovim de inteligența artificială, care dezvoltă un comportament agresiv când constată că n-are suficiente resurse.

Dacă ar avea conștiință și ar simți cu adevărat, probabil că ar înnebuni. Ceea ce nu se întâmplă la inteligența naturală, care-i legată de conștiință și instinct, e asociată cu vicii și puterea de a visa. Cu precizarea că 45 de ani din 60 s-au derulat sub influența revoluției rock & roll, când s-au dezvoltat conștiința și libertatea de a alege.

Spre deosebire de ultimii 15 ani, în care creierele au început să fie spălate, educația reprimată și la fel conștiința, ce stă la baza formării clasei de mijloc și a elitei.

Oamenii au devenit mai ușor de manevrat, sunt din nou pe cale de a fi înregimentați precum roboţii, după ce Winston Churchill a câştigat războiul ca să-i elibereze şi să le permită să se emancipeze.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri