Jurnalul.ro Ştiri Externe Bijuteriile de familie ale celei mai lungi domnii

Bijuteriile de familie ale celei mai lungi domnii

de Magdalena Popa Buluc    |   

Regina Elisabeta a II-a este persoana asociată cel mai des cu pietrele preţioase, care au devenit, s-ar putea spune, uniforma ei de regină. Multe dintre ele provin din cadouri sau sunt moştenite. Ele povestesc istoria, uneori foarte intimă, a suveranei.

În 1952, Elisabeta a II-a avea 26 de ani şi i-a urmat la tron tatălui ei, regele George al VI-lea. Dintre multele constrângeri ale statutului ei făceau parte şi bijuteriile. Numai că ea avea puţine. Câteva piese importante i-au fost dăruite cu prilejul nunţii sale. În 1947 se căsătorise cu locotenentul Philippe Mountbatten, de fapt, fiul unui personaj mult mai prestigios, prinţul Philippe al Greciei şi al Danemarcei, membru al dinastiei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Nume cu sonoritate germană. În perioada imediat următoare războiului, Anglia păstra urmele dezastrelor provocate de aviaţia germană. Din acest motiv, strămoşii germani ai prinţului consort au fost ascunşi sub numele unchiului său din partea mamei, lordul Mountbatten, căruia i s-a adăugat simplul grad de ofiţer al Marinei Regale. De altfel, surorile lui nici nu au fost invitate la nuntă. Cadoul lui a fost o bijuterie pe care regina o iubeşte şi astăzi: o mare brăţară cu diamante, creată de un bijutier londonez cu pietrele ce aparţinuseră mamei lui. Aceasta din urmă, prinţesa Alice a Greciei, i-a oferit viitoarei ei nurori o diademă formată din motive în stil grecesc din diamante şi palmete de asemenea din diamante. Regina Elisabeta n-a purtat-o niciodată, cel puţin nu în public. Ea i-a dăruit-o fiicei sale, prinţesa Anne. Alte două diamante care au făcut parte din cadoul de nuntă au avut mai puţin noroc. Primul provenea din caseta bunicii sale din partea tatălui, Regina Mary. Tot cu această ocazie, Elisabeta a primit o diademă în stil gotic care îi fusese oferită Reginei Mary, la nunta ei, printr-o subscripţie naţională. O a doua diademă este o bijuterie Cartier compusă din trei trandafiri din diamante, prinşi într-o montură de frunze. Ea a fost aleasă de la bijutierul din Rue de la Paix de către prinţul cel mai bogat din India, Nizam de Hyderabad.

Regele George al VI-lea şi soţia sa, regina Elisabeth, au oferit şi ei un colier de safire şi diamante şi un colier de rubine şi diamante. Toate acestea ar fi fost o colecţie impunătoare pentru orice altă femeie, dar erau insuficiente pentru o regină.

Regina iubitoare de simetrie

Foarte repede, tânăra Elisabeta şi-a pus amprenta pe aceste bijuterii. Spre deosebire de străbunica sa, Regina Victoria, care aprecia colierele rotunde, ea iubea simetria. Colierul de safire şi diamante primit de la tatăl său era o simplă ghirlandă rotundă. Ea a cerut să fie scurtat cu scopul de a folosi partea centrală ca un pandantiv pus în mijlocul bijuteriei. La încoronarea sa, în 1953, noua regină a primit o serie de bijuterii moştenite de la Regina Victoria, bijuterii care, de o jumătate de secol, erau transmise, odată cu coroana, fiecărei noi regine. Este vorba, în principal, de diamante. Un şirag de diamante provenind din India, destul de scurt, având în centru un pandantiv în formă de pară, a fost purtat chiar la încoronare. Un alt şirag de diamante, mai lung, o coroană de diamante şi perle creată în secolul al XIX-lea pentru Regele George al V-lea, dar care apoi a fost purtată mai mult de regine şi care poate fi văzută pe portretele suveranei imprimate pe timbre, precum şi o parură de rubine foarte mari montate într-un colier, o diademă, o pereche de cercei şi o broşă făceau parte din acest set pe care legendara “Queen Mum” îl aprecia în mod deosebit.

Moștenirea personală

Chiar înainte de încornare, noua regină a primit şi o moştenire extrem de personală. Aceea a bunicii sale, Regina Mary. Acestei tinere regine, căreia îi aprecia simţul datoriei, bătrâna regină i-a lăsat o parte importantă din colecţia ei personală de bijuterii: două diademe de diamante, mai multe riviere, brăţări, cercei şi broşe, toate cu diamante. Şi, mai ales, o importantă colecţie de diamante şi smaralde. În această perioadă se afirmă categoric stilul “Elisabeta a II-a” în materie de bijuterii. Pietrele preţioase au devenit o parte a ţinutei sale. De peste 63 de ani, de când durează domnia ei, Elisabeta a II-a este fără îndoială femeia care a purtat cel mai des o diademă: 50 de seri în fiecare an. Ceea ce înseamnă că a apărut cu o diademă de 3.200 de ori în cursul vieţii sale. Coafura ei este gândită pentru purtarea acestei bijuterii. Unii afirmă cu umor că este singura femeie capabilă să-şi aşeze diadema pe cap mergând şi fără să se uite în oglindă.

Stilul celorlalte bijuterii este riguros acelaşi de 70 de ani: un colier simetric cu pandantiv în centru, cercei asortaţi, broşă asortată sau din diamante, purtată pe umărul stâng şi o brăţară la mâna dreaptă.

Această uniformitate poate da impresia că Regina Elisabeta apreciază destul de puţin bijuteriile, care nu ar fi decât accesoriile unei uniforme, aşa cum sunt decoraţiile pentru un ofiţer. Nimic mai fals. Cea mai bună dovadă a dragostei suveranei pentru bijuterii este faptul că le-a cumpărat şi le-a colecţionat regulat de-a lungul întregii sale domnii.

Una dintre primele piese cumpărate este un colier de safire şi diamante, care provine de la ramura austriacă a familie de Saxa-Coburg, familia soţului Reginei Victoria. Bijuteria a fost cumpărată la cererea ei desigur pentru legăturile istorice pe care le are cu Casa Regală engleză. El a fost transformat într-o diademă care completează bijuteria oferită în 1947, ca dar de nuntă, de Regele George al VI-lea. Un alt ansamblu achiziţionat de către regină este format din rubine şi diamante. Prima piesă, o diademă, a fost creată la cererea ei, folosind rubinele oferite la nunta sa de guvernul birman. Ea este compusă din crizanteme făcute din rubine, dispuse pe trei tije de briliante. Regina a purtat-o pentru prima dată în timpul unei călătorii oficiale în Japonia, la începutul anilor 1970. Ansamblul este completat cu un colier, cumpărat dintr-o licitaţie în aceeaşi perioadă, compus din rubine ovale înconjurate de diamante. Centrul este un motiv cu trei mici pandantive în formă de pară. În sfârşit, Majestatea Sa şi-a constituit de-a lungul anilor o impresionantă colecţie de acvamarin, două diademe, un colier, cercei, broşă şi brăţară, pe care le poartă în mod regulat.

Numeroase bijuterii i-au fost oferite de guvernul brazilian cu prilejul căsătoriei sale, al încoronării şi al unei călătorii oficiale. Dar regina a transformat şi a îmbogăţit unele piese, mai ales diadema, care a devenit una dintre cele mai impozante din colecţia sa.

Ultima îmbogăţire majoră a colecţiei a fost, desigur, moştenirea lăsată de mama ei. În 2002, dispariţia lui “Queen Mum” a însemnat intrarea în colecţiile Palatului Buckingham a unui ansamblu foarte important de bijuterii.

Regina Elisabeta a II-a pentru care bijuteriile fac parte din uniforma sa de suverană

“Acumularea de bijuterii la Clarence House, reşedinţa londoneză a Reginei Mame, a fost atât de importantă încât uneori era de ajuns să deschizi un sertar pentru a descoperi o diademă sau un colier care erau lăsate acolo de decenii, fără niciun fel de măsuri de siguranţă, şi pe care toată lumea le uitase”, afirma un apropiat al reginei.

Faimoasele rubine ale coroanei moştenite de la Regina Victoria, pe care Queen Mum dorise să le păstreze, s-au alăturat şi ele colecţiei regale la acelaşi moment. Astăzi colecţia regală cuprinde mai multe sute de broşe, cam 20 de diademe, peste 50 de coliere şi un număr incalculabil de inele, cercei, ace…

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri