Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia in doliu: 82 de oameni ucisi in incendiu. Se cauta răspunsuri

Grecia in doliu: 82 de oameni ucisi in incendiu. Se cauta răspunsuri

Furia a luat locul durerii, în Grecia, unde echipele de intervenţie si zeci de voluntari cauta supravieţuitori în zonele mistuite de flacari din apropiere de Atena. Au trecut trei zile de la izbucnirea incentiilor care au pustiit localitatea Mati şi a lăsat în urmă cel puţin 82 de morţi. 

 

Rude disperate au apărut la televizor şi au cerut ajutor. Unii au dat vina pe autorităţi pentru acest incendiu cu cele mai multe victime din ultimele decenii din Grecia. Altii au apreciat ca locuitorii din Mati ar fi trebuit evacuaţi mai devreme. ''Asa ceva n-ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără motiv'', a strigat o femeie în lacrimi către ministrul Apărării, Panos Kamenos, care a vizitat Mati şi alte cinci zone din apropiere afectate de incendiu. ''Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu!'', a acuzat ea. 

Circa 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea şi două fetiţe, gemene, în vârstă de 9 ani. O femeie îşi caută fratele care se întorcea acasă când a izbucnit prapadul. ''Tatăl meu a fost ultima persoană care a vorbit cu el, luni seară'', a spus Katarina Hamilothori. ''Nu avem nicio veste'', a adaugat ea. 

Inca nu se stiu cum s-a declansat focul, cazul fiind incredintat spre investigare unui procuror din Atena, care evaluează totodată si modul în care s-a intervenit la incendiu. Potrivit autoritatilor locale, rafalele imprevizibile de vant ar fi făcut inutile chiar şi cele mai bine elaborate planuri de evacuare. Pompierii au recunoscut insa că unii hidranţi din zonă nu aveau apă. O teorie luată în calcul este aceea că incendiul ar fi fost provocat în mod deliberat în trei zone în acelaşi timp. 

Identificarea cadavrelor 

În faţa sediului Institutului de Medicină Legală din Atena atmosfera era încărcată de tristeţe în timp ce rudele victimelor veneau să identifice cadavrele celor dragi şi să prezinte dovezi. Majoritatea trupurilor neînsufleţite găsite printre ruine sunt în mare parte carbonizate, iar identificarea lor este un proces dificil, după cum au precizat experţii. 

''Va fi cumplit, vor urma identificarea... înmormântările, şi mai multă durere'', a spus edilul din localitatea învecinată Pikermi. ''Mă tem că numărul morţilor va creşte'', a adăugat primarul. Donaţiile sub formă de alimente, sânge, medicamente şi haine au depăşit toate aşteptările, a mai spus oficialul. 

Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărându-se 22 de copii. Toţi au fost identificaţi. Potrivit estimarilor preliminare, majoritatea celor 500 de locuinţe din zona devastata au fost complet distruse. Cel puţin 300 de autovehicule au ars, fiind transferate într-un cimitir de maşini din Rafina pentru a se elibera străzile înguste care luni au devenit adevărate capcane mortale. 

O lungă listă cu măsuri de sprijin anunţată de autorităţile guvernamentale, printre care se numără acordarea a 10.000 de euro şi a unui loc de muncă în sectorul public pentru fiecare soţ sau soţie a fiecărei victime sau rudelor apropiate, nu este de ajuns să diminueze durerea supravieţuitorilor. ''O picătură în ocean'', titrează pe prima pagină cotidianul Ta Nea. 

Mati, o aşezare aflată la mai puţin de 30 de kilometri est de Atena, a fost una dintre zonele populare printre turiştii locali, inclusiv printre pensionari. Focul a izbucnit luni, la ora locală 16:57 şi s-a propagat rapid. Pompierii au relatat că vântul şi-a schimbat rapid direcţia şi s-a înteţit. Pădurea densă de pin, focul şi panica au alcătuit o combinaţie letală greu de combătut. ''Principalul factor a fost vântul, viteza sa şi direcţia. Ar fi trebuit intervenit mai devreme'', a apreciat declarat directorul filialei din Grecia a World Wildlife Fund, Dimitris Karavellas. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri