Jurnalul.ro Special Anchete Binefăcătorul judecătorului CCR Bogdan Licu a primit încă un contract de la Compania de Aeroporturi, după ce a concurat de unul singur

Binefăcătorul judecătorului CCR Bogdan Licu a primit încă un contract de la Compania de Aeroporturi, după ce a concurat de unul singur

de Ion Alexandru    |   

Compania deținută de omul de afaceri Mircea Tudor, apropiatul și sponsorul actualului judecător al Curții Constituționale a României, Dimitrie Bogdan Licu, a încasat încă un contract bănos de la Compania Națională de Aeroporturi București SA. Este vorba despre întreținerea și reparația unor echipamente cu Raze X, pentru care SC MB Telekom LTD SRL a candidat de una singură, fiind declarată câștigătoare, la finalul lunii trecute. Și acesta nu este singurul contract pe care Aeroporturile București îl atribuie companiei controlate de către binefăcătorul fostului prim-adjunct al procurorului general al României. Și, pentru că a venit vorba despre Bogdan Licu, aflăm din declarația de avere pe care acesta a depus-o la 30 de zile de la numirea sa la CCR, că, dacă în 2020, a cumpărat un apartament pe litoral, în primăvara acestui an l-a vândut, luând pe el aproape 400.000 de dolari. Cu toate acestea, datoria pe care Licu o are încă din 2011 la omul de afaceri Mircea Tudor se regăsește, în continuare, în documentul citat.

În data de 20 mai 2022, Compania Națională de Aeroporturi București SA, entitate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și care administrează  Aeroportul Internațional București-Otopeni „Henri Coandă”, dar și Aeroportul Internațional București-Băneasa „Aurel Vlaicu” a scos la licitație un contract vizând prestarea de servicii de întreținere și reparații pentru două echipamente portabile cu Raze X, de tip NOVO 22 Rover 4K, care se află în dotarea autorității contractante, la care se adaugă asigurarea pieselor de schimb necesare funcționării permanente a acestor echipamente.

Aceste dotări care necesită întreținere și reparații se află chiar la sediul Companiei Naționale de Aeroporturi București SA, din incinta Aeroportului Henri Coandă. Iar, pentru achiziția acestor servicii, autoritatea contractantă a anunțat că este dispusă să pună la bătaie suma maximă de 297.780 de euro fără TVA, din care suma de 125.260 de euro fără TVA reprezintă contravaloarea estimată a pieselor de schimb necesare reparațiilor ce urmează a fi efectuate.

Unicul ofertant a cerut prețul maxim

Potrivit unui anunț publicat de către Compania Națională de Aeroporturi București SA pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), durata contractului este de 48 de luni (patru ani), pentru care a fost organizată o licitație deschisă. La care, însă, a fost depusă o singură ofertă.

Este vorba despre compania SC MB Telecom LTD SRL, care a venit cu o ofertă identică cu cea a prețului maxim estimat pentru acest contract de către autoritatea contractantă - 297.780 de euro fără TVA.

Așa stând lucrurile, în data de 29 iulie 2022, între cele două părți a fost încheiat contractul nr. 332C/2022, pentru un preț final de 348.408,2 euro cu TVA inclusă.

Patronul Mircea Tudor, sponsorul lui Licu

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), societatea MB Telecom LTD SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de compania Mircea Tudor Scan Tech SA, persoană juridică cu sediul în Elveția. Firma are doi administratori, pe Radu Mihai Tudor și pe Mircea Tudor, acesta din urmă îndeplinind și funcția de director general.  

Mircea Tudor este considerat drept inventatorul scanerului pentru avioane, însă este cunoscut și pentru relația deosebită pe care o are cu fostul prim-procuror general adjunct al României, Dimitrie Bogdan Licu, actual judecător la Curtea Constituțională. Primul îi este celui de-al doilea prieten, vecin, naș și sponsor. Mai exact, în declarațiile de avere pe care Bogdan Licu le-a depus, începând cu anul 2008 și până în 2011, Mircea Tudor l-a împrumutat pe înaltul procuror cu suma de 325.000 de euro, bani pe care Licu trebuia să-i restituie până anul 2020. Însă în ultima declarație de avere pe care Bogdan Licu a depus-o la CSM, în 23 iunie 2021, rezultă că, în prezent, Licu trebuie să-i restituie lui Mircea Tudor, până în anul 2025, suma de 150.000 de euro.

Contracte pe bandă rulantă

Așa cum arătam în debutul acestui articol, SC MB Telecom LTD SRL nu se află la primul contract cu Compania Națională de Aeroporturi București. Spre exemplu, în data de 10 martie 2022, firma lui Mircea Tudor a primit un contract în valoare de 930.450,8 lei fără TVA, pentru furnizarea de consumabile specifice, în vederea utilizării echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi.

De asemenea, în data de 29 ianuarie 2021, aceeași societate a fost contractată de Compania Națională de Aeroporturi București tot pentru prestarea de servicii de întreținere și reparații pentru echipamentele de control cu Raze X tip Rapiscan din dotarea autorității contractante, la care se adaugă servicii de înlocuire a imaginilor virtuale din biblioteca tip, servicii de relocare pentru echipamente cu Raze X tip Rapidscan 620DV, precum și asigurarea pieselor de schimb. Pentru acestea, SC MB Telecom LTD SRL a primit 1.511.108 euro fără TVA.

Zilele trecute, mai exact în data de 4 august 2022, și Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara a contractor compania deținută de Mircea Tudor, pentru furnizarea de piese de schimb pentru aparatul cu Raze X Rapidscan 527, pentru care a plătit 315.000 de lei fără TVA.

Compania apropiatului lui Bogdan Licu mai are un client cu „greutate”. Este vorba despre Inspectoratul General al Poliției Române. În 20 ianuarie 2022, IGPR a încheiat cu această firmă un contract de 2.793.437,6 lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de analiză spectrală comparativă a documentelor. Apoi, la data de 2 februarie 2022, a mai încheiat un contract de 135.030 de lei fără TVA, pentru achiziția a 70 de dispozitive mobile pentru examinarea documentelor. Iar, la data de 11 martie 2022, a mai fost parafat un contract, în valoare de 310.000 de lei fără TVA, pentru achiziția unui kit mobil multispectral pentru ridicarea non-invazivă a urmelor papilare de la fața locului și a unei tablete multispectrale pentru evidențierea și fixarea urmelor papilare la fața locului.

 

Proaspătul judecător CCR și-a vândut apartamentul de pe litoral, pe care l-a cumpărat în anul pandemiei – 2020

Revenind la apropiatul pe care patronul companiei MB Telecom LTD SRL îl are, respectiv Dimitrie Bogdan Licu, fost prim-adjunct al procurorului general al României, a depus, la data de 8 iulie 2022, o nouă declarație de avere pe anul acesta, la 30 de zile de la instalarea în funcția de judecător al Curții Constituționale. Iar, potrivit acestui document, Licu deține, împreună cu soția sa, Monica, un teren intravilan în Balotești, de 2.370 metri pătrați, din anul 2007, precum și un teren agricol, cu suprafața de 538 de metri pătrați, din 2011, în Frăsinet, județul Călărași.

Penultima declarație de avere a lui Bogdan Licu evidenția posesia a patru clădiri. Este vorba despre o casă la Balotești, din 2007, cu suprafața de 250 de metri pătrați, un apartament în București, din anul 2008, cu suprafața de 115 metri pătrați, încă un apartament în București, cu suprafața de 117 metri pătrați, din 2018, precum și un apartament de 75,6 metri pătrați, în Năvodari, județul Constanța, pe care l-a cumpărat, împreună cu soția, în anul 2020 – primul an al pandemiei.

Ei bine, în declarația de avere la zi a lui Bogdan Licu, acest apartament a dispărut, cu mențiunea că a fost vândut în data de 16 martie 2022, către o anume Florentina Caziana Amarandei. Prețul: 370.000 de dolari SUA.

Banii nu au ajuns nici în conturi, nici pentru achitarea datoriilor. În declarația de avere la zi, Bogdan Licu arată că deține în depozite și conturi bancare sumele de 103.700 de euro, 35.730 de lei și 10.000 de franci elvețieni. Actualul judecător CCR are două mașini, fabricate în anul 2021. Este vorba despre o Toyota Land Cruiser și despre o Honda CRV.

Datoria de 150.000 de euro pe care o are la sponsorul Mircea Tudor se regăsește și în acest document, alături de un credit de 62.000 de lei, pe care Bogdan Licu l-a contractat, în 2018, de la Alpha Bank, cu scadență în anul 2023.

Familia Licu a realizat, în ultimul an fiscal, venituri totale de 470.880 de lei și 16.800 de euro. De la Parchetul General, Bogdan Licu a încasat un salariu anual de 308.340 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de 25.695 de lei (5.244 de euro). Apoi, a mai realizat venituri de 16.800 de euro din închirierea unui apartament.

Soția, Monica Licu, a câștigat 14.000 de lei ca și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 69.000 de lei din activități de consiliere psihologică, acordate prin cabinetul individual de psihologie, precum și 87.540 de lei pensie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri