Jurnalul.ro Ştiri Externe Blitzkrieg afgan: Talibanii se îndreaptă în viteză spre Kabul

Blitzkrieg afgan: Talibanii se îndreaptă în viteză spre Kabul

de Şerban Mihăilă    |   

Mulți comandanți de la Pentagon anticipau ceea ce se va întâmpla în Afganistan odată cu retragerea armatei americane. Derularea surprinzător de rapidă și dezolantă a evenimentelor nu este însă nicio consolare pentru cei care au făcut previziunile corecte. Ultimele zile au dus situația din Afganistan în cel mai periculos moment de după 2001. Cel puțin cinci capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor, inclusiv Kunduz, unul dintre cele mai importante orașe din țară. Viteza ofensivei talibane a depășit atât așteptările administrației de la Washington, cât și pe cele ale aliaților săi.

 

Odată cu victoriile năucitor de rapide obținute în ultimele șase zile, insurgenții islamiști au preluat controlul a peste jumătate din teritoriul Afganistanului, inclusiv asupra trecerilor strategice de la frontierele țării. În momentul de față, arată o statistică făcută de site-ul american „Long War Journal”, specializat în războiul contra terorismului, 229 de districte se află sub controlul talibanilor, 66 sunt încă în mâinile trupelor guvernamentale, iar în 122 situația este încă neclară. La începutul săptămânii, gruparea fundamentalistă anunța că a ocupat cel puțin cinci capitale de provincii, din totalul de 34, câte numără Afganistanul. Vinerea trecută, talibanii au cucerit pentru prima oară un asemenea oraș, răsturnând previziunile celor care anticipau că jihadiștii se vor dezlănțui numai în zonele rurale din țară, unde se bucură de un sprijin popular masiv, și vor păstra încă distanța față de marile orașe, acolo unde este masată armata națională. Tactica de ocupare a teritoriilor aflate în jurul capitalelor de provincii devenise însă extrem de clară încă de luna trecută, sugerând că încercuirea unor obiective mari nu poate avea decât un singur deznodământ. 

 

Panică generală. Măcelul, la orizont

 

Căderea rapidă a capitalelor de provincii este o lovitură dură pentru trupele guvernamentale, aflate oricum cu moralul la pământ, într-un moment în care ultimii soldați ai US Army se pregătesc să părăsească Afganistanul. Viteza neașteptată a ofensivei talibane, care, potrivit corespondenților americani de război, i-a luat prin surprindere până și pe mulți dintre insurgenți, a dus la retragerea precipitată a armatei naționale în zone ce pot fi apărate mai ușor și a provocat panică în rândul a milioane de afgani, înspăimântați de perspectiva instaurării unui regim dur, impus de gruparea fundamentalistă în zonele ocupate. Zeci de mii de cetățeni și-au abandonat deja locuințele, de teama unui posibil măcel taliban sau, pur și simplu, pentru a nu fi prinși la mijloc, în eventualitatea unei contraofensive a guvernului. De altfel, la Kunduz, armata națională se regrupează deja pentru recucerirea orașului. Potrivit agenției ONU pentru apărarea drepturilor copiilor, 27 de copii au fost uciși, iar alți 136, răniți, numai în weekendul trecut. 

 

Kabul, ținta finală

 

În momentul de față, zonele și orașele ocupate de talibani încep să formeze un cerc în jurul capitalei Kabul, dezvăluind intenția clară a insurgenților. Până acum, orașul, cu o populație de șase milioane de locuitori, nu a părut vulnerabil în fața unei ofensive talibane directe, datorită investițiilor de miliarde ale americanilor pentru apărarea Kabulului, dar și a poziției sale strategice privilegiate. Din acest motiv, combatanții fundamentaliști par să fi ales o nouă metodă pentru a teroriza capitala și a deteriora și mai mult moralul armatei naționale. Gruparea islamistă a trecut astfel la asasinarea, pe străzile capitalei, a unor oficialități guvernamentale, precum și a unor personalități din sistemul judiciar local. 

 

Nu mai pot fi opriți

 

Comandanții americani și oficialitățile din Kabul se întreabă la unison dacă talibanii mai pot fi împinși înapoi, după ofensiva lor din ultimele zile. În mod normal, răspunsul ar fi afirmativ, în condițiile declanșării unei ofensive aeriene americane, combinată cu un asalt terestru al trupelor afgane de comando. Numai că, acum, utilizarea raidurilor aeriene a devenit mult mai dificilă, deoarece talibanii trebuie alungați din orașe înțesate de civili. În plus, SUA au fost de acord ca, până la 31 august, ultima zi a retragerii americane, să nu mai declanșeze lovituri aeriene pe teritoriul afgan, decât în eventualitatea apariției unei amenințări teroriste punctuale. Altfel spus, SUA au renunțat, până la începutul lui septembrie, la cel mai bun mijloc de a opri insurgența talibană. De cealaltă parte, combatanții fundamentaliști par să profite la maximum de această fereastră de oportunitate. În același timp, diplomații americani și oficialitățile de la Kabul au încercat cu disperare să-i convingă pe reprezentanții talibanilor, la Doha, să restabilească procesul de pace și, implicit, să pună capăt ofensivei. Adepții acestei strategii, concept pe care administrația Biden și-a bazat, de altfel, justificarea retragerii din Afganistan, consideră că talibanii caută cu disperare recunoașterea internațională și, din acest motiv, vor asculta vocea rațiunii și vor accepta să negocieze cu guvernul afgan. Așteptările Casei Albe și ale conducerii de la Kabul au fost spulberate însă definitiv cu trei zile în urmă, atunci când talibanii au respins orice acord de încetare a focului. Ei au dat astfel de înțeles că nu vor nimic altceva, decât victoria finală. Deocamdată, diplomații americani par în derivă. Ei nu știu dacă mai este cazul să continue pledoaria pentru pace sau să treacă direct la amenințările cu raiduri aeriene. Nedumerirea lor sugerează un blocaj al strategiei occidentale, aplicate fără mare succes în Afganistan, timp de două decenii, care a dus la apariția unei societăți deseori corupte, inechitabile și, pe alocuri, lipsite de democrație.

 

Reapariția teroriștilor

 

În timp ce securitatea țării se dezintegrează, SUA se văd confruntate cu un alt pericol, cel al terorismului, motivul inițial pentru care au invadat Afganistanul. După plecarea armatei americane, susțin oficialitățile de la Kabul, mii de mercenari străini au năvălit pe teritoriul afgan, iar membrii organizației teroriste Al-Qaeda și membrii altor grupări extremiste au revenit pe străzile marilor orașe. „Pare o petrecere de promovare de 24 de ore pe săptămână”, descrie SITE, grup de monitorizare a extremismului, activitatea canalelor de comunicare ale Al-Qaeda. „În unele privințe, pare că asistăm la zilele de început ale războiului civil din Siria, în mijlocul victoriilor obținute de Frontul al-Nusra, doar că acum totul e la altă scară, din cauza avântului oribil luat de talibani”, precizează SITE, citat de CNN. În timp ce pentru afgani istoria s-a repetat deja de atâtea ori, iar resemnarea nu mai este o noutate, rămâne de văzut dacă Occidentul este pregătit acum să schimbe cursul unor evenimente ce par să se îndrepte spre un final inevitabil.

 

Talibanii, alungați inițial de US Army în 2001, controlează peste jumătate din Afganistan și puterea, la capătul celui mai lung război din istoria SUA, care s-a întins pe durata a 20 de ani.sunt mai aproape ca niciodată să preia din nou

Subiecte în articol: afganistan talibani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri