Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR menține dobânda de referință la 7% pe an. Inflația va continua să scadă. Care sunt riscurile

BNR menține dobânda de referință la 7% pe an. Inflația va continua să scadă. Care sunt riscurile

de Redacția Jurnalul    |   

Consiliul de Administrație al BNR a decis, miercuri, să nu mai crească dobânda cheie, menținând-o astfel la 7% pe an.

Totodată, și dobânda Lombard pentru creditare se situează tot la 8% pe an iar dobânda pentru facilitatea de depozit rămâne la 6% pe an.

Se mențin și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de creditare. 

Banca Națională a României a majorat dobânda cheie în ianuarie 2023, de la 6,75% pe an la 7% pe an. 

Inflația a scăzut la 14,53% în martie 2023, de la 15,52% în februarie, ca urmare a reducerii prețurilor la energie, ca urmare a plafonării și compensării costurilor de către guvern. 

“Prognoza actualizată reconfirmă în linii generale coordonatele precedentei prognoze pe termen mediu. Astfel, rata anuala a inflației va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției”, estimează BNR.

Riscurile vin din incertitudinile generate de războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse Rusiei dar și de pe piața bancară, ca urmare a colapsului Credit Suisse și a unor bănci din Statele Unite. 

„Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate însă conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, ținta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al majorării semnificative a costului finanțării, și, pe de altă parte, caracteristicile execuției bugetare din primele luni ale anului, precum și seturile de măsuri de sprijin aplicate ori prelungite în 2023, într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari finali”, spune BNR.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri