Jurnalul.ro Sport eXtrasport Procedură disciplinară contra oficialilor care au condus boicotarea Campionatelor Mondiale de Box

Procedură disciplinară contra oficialilor care au condus boicotarea Campionatelor Mondiale de Box

de Redacția Jurnalul    |   

Asociația Internațională de Box a deschis proceduri disciplinare împotriva a cinci oficiali, printre care și directorul executiv al USA Boxing, Mike McAtee, după ce au fost acuzați de "incitare la boicotarea" Campionatelor Mondiale feminine și masculine.

McAtee, președintele Boxing Canada, Ryan O'Shea, liderul Asociației Cehe de Box, Marek Šimák, președintele Asociației Suedeze de Box, Per-Axel Sjöholmv, și președintele Boxing New Zealand, Steve Hartley, sunt anchetați de către Unitatea Independentă de Integritate în Box (BIIU) a IBA.

Procedurile disciplinare au fost deschise după ce BIIU a anunțat că "a primit o plângere împotriva anumitor persoane pentru încălcarea Constituției IBA și a Codului său disciplinar și etic prin acțiunile lor publice".

BIIU a adăugat că va investiga, de asemenea, orice rol în boicot al oficialilor altor federații naționale care au decis să se retragă de la Campionatele Mondiale.

Potrivit BIIU, plângerea se bazează pe o încălcare a mai multor articole din Codul disciplinar și etic al IBA, inclusiv "incitarea la boicot" în legătură cu Campionatele Mondiale feminine și masculine.

IBA a subliniat că va continua "să facă tot ce îi stă în putință pentru a proteja organizația și toate federațiile naționale membre de orice prejudiciu cauzat de persoane fizice".

"În box, nu există loc pentru nicio formă de discriminare, iar IBA consideră că misiunea sa este de a-și proteja valorile", se arată într-un comunicat al IBA.

"În plus, IBA își va apăra integritatea și reputația și nu va permite ca niciun individ să o afecteze prin comportamentul său lipsit de etică".

USA Boxing a devenit primul organism național de conducere care a boicotat cele două evenimente, citând "eșecurile continue ale IBA și respectarea Cartei Olimpice" ca motive pentru retragerea țării pe 8 februarie.

De atunci, federațiile naționale ale Norvegiei, Ucrainei, Poloniei, Elveției, Olandei, Marii Britanii, Irlandei, Cehiei, Suediei și Canadei au anunțat că nu vor trimite pugiliste la Campionatele Mondiale feminine, programate să se desfășoare între 14 și 26 martie în capitala indiană New Delhi.

Multe dintre aceste organizații au decis, de asemenea, să se retragă de la Campionatele Mondiale masculine, care urmează să aibă loc între 1 și 14 mai în capitala uzbecă Tașkent.

Hartley a anunțat că Boxing New Zeland ar "prefera" ca sportivii săi să nu participe la Campionatele Mondiale feminine, dar organismul de conducere nu a boicotat oficial evenimentul din India.

Prezența boxerilor ruși și belaruși a fost citată ca motiv pentru care națiunile care au anunțat boicotul au refuzat să participe la evenimentele emblematice ale IBA.

IBA, condusă de controversatul oficial rus Umar Kremlev, a ridicat interdicția ca boxerii din Rusia și Belarus să concureze sub propriul steag în octombrie anul trecut, în ciuda recomandărilor contrare ale CIO, din cauza războiului din Ucraina.

În urma boicotului Statelor Unite și Irlandei, Kremlev a reacționat afirmând că oficialii care au votat în acest sens sunt "mai răi decât hienele și șacalii".

Mai multe dintre organismele care boicotează sunt membre ale Alianței Cauzei Comune, condusă de oficialul olandez Boris van der Vorst, care încearcă să acorde prioritate păstrării locului boxului la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028, care este pus sub semnul întrebării din cauza unor probleme de guvernanță.

IBA s-a angajat să ofere asistență financiară pentru sportivii din țările care boicotează Campionatele Mondiale pentru a le permite să participe și pentru a se asigura că boxerii nu sunt victimele "jocurilor politice ale câtorva federații naționale".

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: IBA box
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri