Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, cunoscut ca fiind predispus la gafe, a părut să compare ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană cu scufundarea pachebotului Titanic în apele Atlanticului de Nord, în anul 1912, prin afirmaţia sa că Brexitul va fi un 'succes titanic', notează joi Reuters.
Johnson, care este cunoscut în Marea Britanie şi dincolo de ea pentru personalitatea adesea extravagantă şi claia de păr blond, a făcut această remarcă în timp ce îi decerna un premiu fostului ministru de finanţe George Osborne, desemnat parlamentarul anului de săptămânalul britanic The Spectator.
'Brexit înseamnă Brexit, iar noi vom face din el un succes titanic', a declarat Boris Johson, potrivit înregistrării discursului, postată de editorul publicaţiei.
După ce i s-a atras atenţia că a folosit, în mod nefericit, cuvântul 'titanic', Johnson a explicat auditoriului că o expoziţie pe tema Titanicului a fost cea mai populară atracţie turistică în Irlanda de Nord.
Boris Johnson şi-a rectificat totuşi remarca, spunând că 'vom face un succes colosal, colosal din Brexit'.
Desemnarea de către premierul Theresa May la şefia Foreign Office a cuiva care, în campania pentru referendum, a comparat scopurile Uniunii Europene cu cele ale lui Adolf Hitler şi ale lui Napoleon a provocat consternare în capitalele europene.
Johnson s-a făcut iniţial remarcat ca jurnalist la Bruxelles pentru criticile sale nonconformiste la adresa UE, după care a intrat în politică, în Partidul Conservator, sporindu-şi notorietatea printr-o serie de apariţii într-o comedie de televiziune.
În timpul campaniei pentru Brexit, Boris Johnson şi-a atras acuzaţii de rasism după ce sugerat, într-un articol de ziar, că preşedintele american Barack Obama, pe care l-a descris ca 'în parte kenyan', este părtinitor împotriva Marii Britanii din cauza 'antipatiei ancestrale faţă de imperiul britanic'.
Ministrul britanic a declanşat de asemenea nemulţumirea Moscovei, luna trecută, când a afirmat că ar dori să vadă demonstraţii în faţa ambasadei ruse la Londra. Moscova a calificat afirmaţia ca ruşinoasă, iar şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a pus sub semnul întrebării înţelepciunea declaraţiei lui Johnson. AGERPRES