Jurnalul.ro Ştiri Locale Braşov: Starea bolnavilor de meningită internați la Spitalul de Boli Infecţioase este bună

Braşov: Starea bolnavilor de meningită internați la Spitalul de Boli Infecţioase este bună

Starea celor 19 persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov este bună, ultima internare fiind făcută sâmbătă seara, ca urmare a decesului unui adolescent de 17 ani, cauzat de o infecţie meningococică, a declarat duminică într-o conferinţă de presă managerul instituţiei sanitare, dr. Ramona Ionescu. 

"Situaţia celor internaţi este următoarea: la un caz, un tânăr din Tărlungeni, confirmarea s-a făcut vineri, la noi la spital, cu ajutorul aparatului performat din dotare, starea lui fiind una foarte bună. Alte patru sunt cazuri probabile şi aşteptăm confirmarea, pentru că sunt contacţi apropiaţi ai tânărului decedat. Şi aici suspiciunea, probabilitatea să fie infecţie, boala meningococică, este una foarte mare. Trebuie spus că boala meningococică include mai multe manifestări clinice, meningita fiind una dintre manifestări, iar semne clinice de meningită nu au fost găsite decât la pacientul internat în data de 13 iunie, restul nu au avut semne clinice. Dintre cele patru cazuri, unul are semne clinice de menigococemie, iar ceilalţi trei sunt contacţi familiali ai pacientului decedat şi sunt cazuri probabile de infecţie menigococică la debut. Aceşti ultimi trei sunt spitalizaţi de 36 de ore. Restul de 14 persoane internate sunt cazuri posibile", a explicat sursa citată. 

Potrivit managerului, infecţia meningococică include meningită, septicemie şi forma cea mai simplă, angină menigococică la debut. Dintre cele 14 persoane, s-ar putea ca la 4-5 să fie infecţie respiratorie. Incubaţia maximă este de 10 zile, iar săptămâna viitoare, marţi, sunt 10 zile de când tinerii au fost într-o discotecă. 

Celor 19 persoane internate li s-a recoltat lichid cefalo-rahidian iar acolo unde medicii au decis, după consultaţii, s-a făcut puncţie lombară. Aceste persoane vor rămâne internate în spital între 10-14 zile. 

"Toţi cei internaţi sunt izolaţi în cameră cu toaletă separată. Primele cazuri, inclusiv cele cu erupţie, sunt în secţia de terapie acuţi, care este complet izolată din punct de vedere al circuitelor, iar ceilalţi care au venit ulterior au ocupat o aripă de la etaj, unde şi aici au toalete separate şi circuite izolate de restul pacienţilor. Aşteptăm săptămâna viitoare rezultatele probelor trimise la Institutul Matei Balş din Bucureşti, probe care vot veni treptat, aşa după cum au fost trimise", a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

Ramona Ionescu le-a mulţumit prefectului Marian Rasaliu, care a fost prezent zi de zi la spital, reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dar şi prof. Alexandru Rafila, prof. Gabriel Popescu şi secretarului de stat Raed Arafat, cu care a vorbit la telefon. 

De joi până duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase au fost consultate 201 persoane, din care doar 19 au rămas internate. 

Prefectul Marian Rasaliu a declarat duminică, pentru AGERPRES, că toate spaţiile din localităţile Tărlungeni, Zizin, Purcăreni, începând de la discoteca în care au fost tinerii şi până la unităţile şcolare - Liceul Silvic, Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă din Braşov şi Şcoala generală din Tărlungeni - au fost dezinfectate până sâmbătă la prânz. 

Un tânăr în vârstă de 17 ani a decedat miercuri noapte la Spitalul Clinic de Copiii din Braşov, după câteva ore de la internare, bănuielile iniţiale ale medicilor fiind de meningită. 

Atât tânărul decedat, cât şi cei care au fost internaţi participaseră la o petrecere de majorat la Tărlungeni, unii dintre ei deplasându-se apoi şi la o discotecă din apropiere. 

Probele biologice de la pacientul decedat, dar şi de la alte persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov au fost trimise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" pentru precizare de diagnostic. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri