Acestea aduc creșteri semnificative pentru posesorii de autovehicule, iar în unele cazuri costurile pot crește și cu peste 30% comparativ cu tarifele de referință valabile în perioada iulie - decembrie 2024. Pentru stabilirea lor, ASF notează în raportul publicat pe site-ul său că au fost făcute analize statistice detaliate referitoare la principalele măsuri de risc, iar toate aceste creșteri ale tarifelor vin în ciuda faptului că plafonarea prețurilor rămâne în vigoare până în luna martie a anului viitor
Conform noii metodologii ASF, care a intrat în vigoare începând cu luna iulie a acestui an, tarifele nu mai sunt calculate în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, ci de puterea acestuia. Specialiștii consideră această schimbare mai relevantă, având în vedere noile tehnologii care permit dezvoltarea motoarelor mici ca dimensiune, dar foarte puternice. De asemenea, șoferii au fost împărțiți pe două regiuni: București - Ilfov și restul județelor țării.
Scumpiri consistente pentru tinerii șoferi
Astfel, pentru o mașină cu putere cuprinsă între 51 și 75 kW (69-102 CP), tariful de referință pentru un șofer din București sau Ilfov, ce are sub 30 de ani, este de 3.656 de lei, în creștere de la 3.380 de lei. În ceea ce îi privește pe șoferii tineri din restul județelor, ei vor plăti de la 1 ianuarie un preț orientativ de 2.195 de lei, față de 2.033 de lei în perioada iulie-decembrie 2024. În cazul mașinilor cu motor mai mare, cu o putere între 76 și 100 kW (103-136 CP), șoferii cu vârste între 41 și 50 de ani din București și Ilfov vor avea un tarif de referință de 2.260 de lei, în creștere de la 2.094 de lei. Pentru o mașină la fel de puternică, șoferii între 41 și 50 de ani din restul țării vor plăti 1.347 de lei, în creștere de la 1.257 de lei. Creșterile semnificative ale tarifelor RCA sunt resimțite mai ales de tinerii șoferi și posesorii de mașini puternice, conform noilor tarife de referință. În schimb, pentru persoanele mai în vârstă și proprietarii de mașini cu puteri reduse noile tarife de referință vin cu majorări moderate.
Șoferii peste 60 de ani cu mașini puternice, cei mai afectați
În cazul șoferilor care au peste 60 de ani și mașini cu motoare de 300 kW (407 CP) creșterile sunt consistente și înregistrează diferențe mari între regiunea București - Ilfov și restul țării. Cei din București și Ilfov vor avea un tarif de referință de 4.107 lei, iar cei din restul județelor, de 2.088 de lei. Noile valori de referință reprezintă o creștere de 30,8% față de tarifele intrate în vigoare în iulie 2024.
Pentru ceilalți, majorările încep de la circa 5%
De exemplu, în cazul unui șofer de 31-40 ani, din orice județ în afară de regiunea București - Ilfov, cu o mașină cu putere 101 - 125 kW (137 - 170 CP), tariful va crește de la 1.393 de lei la 1.458 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 4,66%. În rest, majorările sunt cuprinse între 6 și 9%, cu excepția mașinilor cu cele mai puternice motoare, unde depășesc 20%.
Factorii de risc de care s-a ținut cont
Specialiștii recomandă șoferilor să fie atenți la ofertele companiilor de asigurări și să compare tarifele disponibile, în contextul în care polițele RCA sunt obligatorii și costurile pot varia semnificativ între furnizori. La stabilirea noilor tarife de referință ASF a ținut cont de principalii factori de risc:
- frecvența daunelor, calculată ca raport între numărul de daune și expunerea la risc;
- severitatea daunelor, calculată ca raport între costul total al daunelor și numărul daunelor înregistrate;
- prima de risc, calculată ca produs între frecvența și severitatea daunelor.
Gradul ridicat de concentrare pe piața asigurărilor RCA continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ce arată un grad scăzut de concurență, atrage atenția ASF.