Jurnalul.ro Ştiri Observator București, în topul celor mai scumpe oraşe comerciale din lume. Ce loc ocupă

București, în topul celor mai scumpe oraşe comerciale din lume. Ce loc ocupă

de Redacția Jurnalul    |   

Bucureşti se află pe locul 37 într-un top al celor mai scumpe artere comerciale din lume, Calea Victoriei având o medie a chiriei de 53 euro/mp/lună, imediat în urma Varşoviei şi sub Budapesta, Belgrad sau Zagreb, potrivit unui raport al Cushman&Wakefield Echinox.

Capitala României depăşeşte Sofia, unde chiria pe cea mai important stradă comercială este de 50 euro, dar şi Bratislava, Vilnius, Riga sau Skopje.

Bucureşti se află pe poziţia 46 din 53 în clasamentul EMEA.

”Raportul Cushman & Wakefield analizează spaţiile stradale ocupate preponderent de branduri de lux, segment de retail care a reuşit să recupereze rapid scăderile din perioada crizei sanitare. Acest lucru se poate observa şi în rezultatele foarte bune raportate de retalerii de lux prezenţi şi în România, precum Louis Vuitton sau Rolex, branduri care însă nu se regăsesc în comerţul stradal. Din păcate, Calea Victoriei, singura arteră comercială inclusă în raport are poate cea mai mică componentă de fashion în mixul de chiriaşi comparativ cu celelalte locaţii europene analizate. Credem însă că în condiţiile în care Calea Victoriei a devenit o destinaţie din ce în ce mai apreciată, mai ales pentru varietatea de restaurante, cafenele, baruri, există şanse ca în perioada următoare să vedem şi o dezvoltare a segmentului de fashion.”, spune Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În prezent, chiriile în EMEA se situează la doar 8% sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie, şi mai mult decât atât la începutul anului 2022, volumul vânzărilor de retail în Uniunea Europeană a fost cu 4,1% mai mare comparative cu nivelurile din momentul declanşării crizei sanitare. Cu toate acestea, redresarea a fost şi va continua să fie dificilă din cauza inflaţiei, cu impact atât asupra cererii de consum cât şi asupra retailerilor.

La nivel global, Fifth Avenue din New York şi-a recâştigat poziţia de cea mai scumpă arteră comercială din lume, cu o chirie de referinţă a magazinelor stradale de 1.756 euro/mp/lună, în timp ce în premieră, cele mai mari chirii stradale din Europa se înregistrează pe Via Montenapoleone din Milano, depăşind New Bond Street din Londra şi Avenue des Champs Élysées din Paris.

Pe locul al treilea la nivel mondial, Via Montenapoleone din Milano, cu 1.212 euro/mp/lună, a devenit pentru prima dată cea mai scumpă stradă comercială din Europa, depăşind New Bond Street din Londra unde costul de închiriere al spaţiilor stradale se situează la 1.195 euro/mp/lună şi Avenue des Champs Élysées din Paris cu un cost de 922 euro/mp/lună.

Raportul, lansat pentru prima dată în 1988, urmăreşte cele mai importante artere comerciale din 92 de oraşe din punct de vedere al valorii chiriilor pentru spatii cu o suprafata medie de 150-200 metri pătraţi, folosind datele companiei.

"În ultimii ani, sectorul de retail a trecut printr-unul dintre cele mai intense teste de stres, dar cele mai bune proprietăţi de retail l-au depăşit cu bine. Pe fondul unor noi provocări economice cu care ne confruntăm în această perioadă, discuţiile au evoluat de la pesimism la evoluţia retailului omnichannel.”, a comentat Robert Travers, director al departamentului Europa Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) Retail la Cushman & Wakefield, autorul raportului.

Chiriile în destinaţiile principale de retail la nivel mondial au scăzut în medie cu 13% în perioada de vârf a pandemiei Covid-19, dar ulterior au revenit la doar 6% sub nivelurile anterioare pandemiei. Creşterea globală a chiriilor în ultimul an a fost în medie de 2%, dar a variat foarte mult de la un o regiune la alta.

Zona Asia Pacific a fost cea mai afectată în perioada pandemiei, chiriile scăzând în medie cu 17%, în principal din cauza restricţiilor de circulaţie, care au afectat principalele destinaţii turistice internaţionale.

În Europa Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) costul de închiriere a spaţiilor stradale s-a redus în medie cu 11%, un impact semnificativ având loc în Irlanda, Regatul Unit, Spania şi Franţa, unde chiriile au scăzut în medie cu până la 28%.

Pe de altă parte, comprimările chiriilor au fost minime în unele zone din Europa de Est, cum ar fi Slovacia şi Slovenia.

La nivel global, chiriile au recuperat aproximativ 50% din scăderile înregistrate din momentul de vârf al pandemiei. O mare parte din această îmbunătăţire a avut loc pe parcursul anului 2021 şi la începutul anului 2022, înainte ca evenimentele economice globale din ultimele şase luni să înceapă să aibă un impact negativ asupra pieţelor.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: bucuresti orase top
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri