Jurnalul.ro Timp liber Floarea cu nume de zeu: Cum să ai bujori magici în grădina ta

Floarea cu nume de zeu: Cum să ai bujori magici în grădina ta

de Andreea Tiron    |   

Nimic nu se compară cu bujorul în frumusețe și glamour.

Iată câteva metode pentru a-i face să reziste cât mai mult în grădina ta.

Bujorii oferă mai mult decât flori superbe, sunt magici în toate sensurile cuvântului. Își iau numele de la Paeon, medicul grec al zeilor, deoarece unele specii sunt folosite în medicina chineză pentru a preveni durerea, a diminua inflamația și a trata afecțiuni mai grave.

Reputația lor puternică în antichitate a dus la mitul că bujorii nu puteau fi mutați și acest lucru a fost întărit de Pliniu cel Bătrân (23-79 d.Hr.). Scriind în Naturalis Historia, el a susținut că o ciocănitoare ar zbura și ți-ar ciuguli ochii dacă ai încerca să muți bujorii, iar această legendă a fost crezută timp de secole. Ei bine, sigur că povestea lui Pliniu și a ciocănitorii lui este doar atât...o poveste: bujorii pot fi mutați în octombrie, când sunt latenți.

Bujorii au flori somptuoase, așa că au fost cultivați în grădinile europene încă din epoca medievală, în scopuri decorative și medicinale. Mulți dintre sunteți familiarizați cu omniprezentul bujor de grădină, P. officinalis. Florile trecătoare, duble, apar la începutul lunii mai, înainte ca petalele să se estompeze și să cadă. John Parkinson (1567-1650), farmacistul lui Iacob I, i-a admirat pentru „frumusețea și încântarea florilor lor frumoase, precum și pentru virtuțile lor fizice”.

Dacă John Parkinson ar fi trăit în prima parte a secolului al XIX-lea, și-ar fi dat seama că obții mult mai multe flori pentru mult mai mult timp de la P. lactiflora, numită în mod obișnuit bujorul chinezesc. Această plantă frumoasă are frunziș lucios și atractiv, care se potrivește bine cu trandafiri și produce mai mulți muguri pe tulpină, așa că ne oferă trei săptămâni de flori. Specia originală a ajuns pe la noi în 1805 prin botanistul și exploratorul Joseph Banks. A fost transformat de crescătorii de plante francezi din secolul al XIX-lea, care au creat zeci de bujori în nuanțe mai palide de roz și alb crem.

Bujorii crescuți de francezi au fost cultivați pentru comerțul cu flori tăiate și transportați către piețele de flori din Paris, prin noua rețea feroviară.

Sfaturi pentru a  avea cea mai frumoasă grădină de bujori:

Bujorilor le place solul fertil, care nu este îmbibat cu apă. Dacă aveți în grădină argilă, adăugați niște nisip când plantați bujorii.

Pregătiți bine pământul încorporând multă materie organică și apoi stropiți cu făină de oase pentru a ajuta rădăcinile.

Când plantați bujori în ghivece, partea superioară a coroanei nu trebuie să fie la mai mult de 5 cm sub suprafața solului.

Nu vă faceți griji pentru furnici. Bujorii emană surplus de hrană (prin mugurii lor) peste noapte. Furnicile se hrănesc cu acest lichid.

Dacă solul tău este acid, un pansament ocazional cu var se va dovedi benefic.

Tăiați bujorii în luna septembrie.

Cum să faci ca bujorii tăiați să reziste în vază

Adăugați hrana vegetală în apă - sau folosiți o lingură de zahăr granulat.

Tăiați-le când florile măsoară doar câțiva centimetri în diametru, în stare de boboc.

Tăiați tulpinile în unghi înainte de a le aranja și îndepărtați frunzele inferioare.

Tăiați-le din nou când schimbați apa (la fiecare două sau trei zile).

Dacă cumpărați bujori, cumpărați-i înainte ca florile să se deschidă complet - în stadiul de boboc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: bujori trucuri flori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri