Buna Vestire este una dintre cele mai mari sărbători ale primăverii și cade în fiecare an în perioada Postului Mare. Astfel, indiferent de ziua în care se sărbătorește, Biserica acordă dezlegare la pește pentru a cinsti această zi. Creștinii consumă acest aliment, cu speranța că vor fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele.
Tradiții și obiceiuri
Sărbătoarea de Buna Vestire a primit și denumirea de Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
În tradiția populară se spune că dacă cineva aude în această zi pentru prima dată cântecul cucului în timp ce este trist, flămând și prost îmbrăcat e semn rău. Așadar, de Buna Vestire, oamenii trebuie să se îmbrace în haine frumoase, să fie veseli, să mănânce bine și să umble cu bani în buzunar.
În această zi este bine să pui în pragul casei sare și pâine, deoarece, potrivit tradiției, îngerii le vor lua și în schimbul lor, te vor proteja de duhurile rele
O altă tradiție spune că în această zi oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
Rugăciune puternică pentru sănătate și ajutor de Buna Vestire
„Doamne, Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă şi să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată şi pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânţă Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaş al acestei Taine înfricoşătoare, dinainte-cunoscută Ţie şi Cuvântului Celui dimpreună-veşnic cu Tine; Tu însuţi, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfinţilor Tăi, binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor şi bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaştem calea pe care, păşind, vom plăcea bunătăţii Tale, şi ne călăuzeşte spre a Ta Împărăţie cerească.Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-tacătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.