Jurnalul.ro Ştiri Social „Busu”, transferat în Capitală după un infarct miocardic masiv

„Busu”, transferat în Capitală după un infarct miocardic masiv

de Monica Cosac    |   

După ce a suferit un infarct masiv, marţi noaptea, la scurt timp după încheierea unui spectacol susţinut la Craiova, actorul Florin Busuioc a fost transferat, ieri, cu un elicopter SMURD, la Institutul C.C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală. Aseară, actorul se afla în continuare în stare gravă, dar stabilă, potrivit medicilor.

Florin Busuioc a fost dus cu o ambulaţă la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, în comă, după ce a suferit un stop cardiorespirator. Actorul a fost resuscitat de către echipajul SMURD, care l-a şi transportat la spital. Aici, însă, a stat mai multe ore până a fost dus în sala de operaţie, pentru montarea unui stent, deoarece medicii care au efectuat intervenţia au fost aduşi de acasă. În urma informaţiilor apărute în presă, potrivit cărora operaţia a fost făcută de un medic rezident, deoarece şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul SJU Craiova nu a răspuns la telefon, Ministerul Sănătăţii a precizat că intervenţia a fost făcută în timp util, iar „procedurile au fost corecte”.

„În aproximativ 3 ore din momentul în care Florin Busuioc a fost preluat de echipele SMURD și transportat la SCJU Craiova, medicii specialiști au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situații, inclusiv montarea unui stent. Operația a fost realizată în cadrul Clinicii de Cardiologie intervențională din cadrul SCJU Craiova, de către o echipă condusă de dr. Paul Trașcă, medic primar cu competență în cardiologie intervențională și asistat de dr. Eugen Țiereanu, medic rezident anul 5, și dr. Emilia Goanță, medic specialist cu competență europeană în electrofiziologie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).

Legat de faptul că medicii au venit de acasă pentru a-l opera pe actor, fapt care a întâziat intervenţia, ministrul Sănătăţii spune că ar mai fi nevoie de încă trei doctori pe specilitatea cardiologie intervențională, ca să acopere o gardă.

„În trecut, SCJU Craiova a scos la concurs posturi de specialiști, însă acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înființării unei linii de gardă în cardiologie intervențională” Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Clinică modernă în centru universitar, fără medici

​​Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență din Craiova, unde a fost dus Florin Busuioc după infarct, a fost inaugurată la finalul lunii aprilie, după o investiție de 9,5 milioane de euro a Consiliului Judeţean Dolj. În ciuda numelui pretenţios şi a sentimentului de siguranţă ce l-ar putea genera acesta în rândul potenţialilor pacienţi din sudul ţării, clinica nu poate asigura intervenții chirurgicale de urgență, ci doar intervenții programate, pentru bolnavii cronici. De ce? Pentru că nu sunt suficienţi medici, astfel încât spitalul să poată asigura gărzile, după cum a recunoscut, ieri, chiar ministrul Sănătăţii.

Statisticile arată că, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct şi, la fel ca în cazul accidentului vascular cerebral, rapiditatea cu care intervin medicii este esenţială pentru supravieţuirea pacientului. Cu toate acestea, pentru statul român, asigurarea unui număr suficient de medici în spitale nu a reprezentat niciodată o prioritate şi nu pare să reprezinte nici acum. Dacă această clinică modernă, deschisă într-un centru universitar, nu poate asigura gărzile din cauza lipsei de medici, spitalele din oraşele mai mici nici atât!

Ce se întâmplă, totuşi, cu pacienții din toată ţara care reprezintă urgențe medicale? „Sunt transferați, pe cale aeriană, la un spital din București, după ce au fost trombolizați în Unitatea de Primiri Urgențe sau în Centrul de Cardiologie”, spune, citată de hotnews.ro, Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Realitatea este că, în astfel de cazuri, în cele mai multe spitale din ţară, se moare pe capete.

 

Subiecte în articol: florin busuioc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri