Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât timp mai are de trait un câine senior: O nouă metodă care îi ajută pe veterinari

Cât timp mai are de trait un câine senior: O nouă metodă care îi ajută pe veterinari

de Redacția Jurnalul    |   

Un studiu de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord propune un nou instrument pentru a ajuta oamenii și veterinarii să evalueze starea sănătății câinilor vârstnici și să ia decizii medicale informate, scrie Science Alert, care citează Frontiers in Veterinary Science.

Instrumentul poate prezice probabilitatea decesului în termen de șase luni, prin evaluarea stării de sănătate și a calității vieții câinilor în vârstă.

Conform unuia dintre autorii studiului, Natasha Olby, profesoară de gerontologie la NC State, fragilitatea este asociată la oameni cu pierderea forței, scăderea vitezei de mers, pierderea în greutate și reducerea activității, indicii că organismul începe să își piardă capacitatea de a funcționa optim.

Aceste simptome sunt aplicabile și câinilor, dar până acum lipseau instrumentele adecvate pentru a evalua fragilitatea canină.

Instrumentul, sub forma unui chestionar, colectează informații despre starea nutrițională, oboseală, slăbiciunea musculară, activitate socială și mobilitatea câinelui.

Câinii care prezintă deficiențe în trei dintre cele cinci domenii sunt considerați fragili și au de cinci ori mai multe șanse de a muri în următoarele șase luni.

(sursa: Mediafax)

 

 

 

Subiecte în articol: caini veterinari animale de companie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri