Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Călătorii de sezon... cu mască sau fără mască

Călătorii de sezon... cu mască sau fără mască

de Diana Scarlat    |   

Virusul care a speriat întreaga lume nu opreşte călătoriile dintr-o ţară în alta, mai ales dacă sunt de business. Nici turismul din categoria „leasure” nu se opreşte, iar mulţi dintre cei care şi-au cumpărat cu mult timp în urmă diverse excursii se întreabă, în aceste zile, cum ar trebui să abordeze această problemă foarte serioasă. O primă recomandare venită din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este purtarea unei măşti în timpul deplasărilor, mai ales în locurile aglomerate.

Cei care pleacă din ţară în această perioadă trebuie să ştie că o mască de tipul celor folosite în spitale se poate cumpăra de la orice farmacie, iar un kit cu toate produsele necesare pentru protecţie în timpul călătoriei se poate achiziţiona cu mai puţin de 25 de lei. Astfel vă puteţi asigura măsuri de protecţie suplimentară împotriva îmbolnăvirii, în cazul în care vă petreceţi vacanţa sau un city-break peste hotare. Sunt măsuri de protecţie autoimpuse şi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după apariţia şi răspândirea coronavirusului din oraşul Wuhan, China. Mai ales celor care călătoresc spre obiective turistice unde există aglomeraţii de populaţie, în pieţe cu animale vii sau alte astfel de locuri li se recomandă să folosească o mască de protecţie şi câteva produse care sunt şi foarte ieftine, dar care pot proteja de o nedorită îmbolnăvire.

 

Agenţiile de turism au luat măsuri

 

Sunt produse aflate la îndemâna tuturor, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconştienţă. „În cazul în care călătoriţi cu autocarul şi aveţi febră, tuşiţi puternic, aveţi ameţeli sau alte simptome enumerate de specialiştii OMS, vă recomandăm să mergeţi la organizatorul excursiei sau la şoferul autocarului şi să-l rugaţi să vă ducă la cel mai apropiat punct medical. Atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi pentru siguranţa pasagerilor cu care călătoriţi. Nu este nevoie decât de o singură persoană să transmită virusul la câteva zeci sau sute de alte persoane”, spune Lucian Bădârcea, CEO Iri Travel. Totuşi, unii dintre turişti nu doresc să-şi ia astfel de măsuri. „Dacă nu doriţi să călătoriţi cu astfel de obiecte la dv., în cazul măştilor medicale, poate de ruşine, măcar, pentru a vă proteja, rezervaţi-vă din timp biletele la obiectivele turistice şi folosiţi şi opţiunea skip the line. Este un element de siguranţă pentru dv. Căutaţi să vizitaţi aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google”, explică Paul Barbu, consultant de turism.

 

Sfaturi practice

Dacă doriţi să folosiţi un dezinfectant antibacterian şi călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că nu puteţi transporta în rucsac sau bagajul de mână un tub mai mare de 100 ml. Preţul unui astfel de tub de dezinfectant este până în 10 lei. Spre exemplu, unul de 30 – 50 ml costă 4-5 lei, dar poate ajunge şi la 15-20 de lei, în funcţie de marca pe care o alegeţi. Un tub de 75-80 ml costă 9-10 lei, dar poate ajunge şi la 50 de lei. Măştile medicale de unică folosinţă costă între 10 şi 20 de bani bucata, chiar mai puţin, dacă se cumpără la pachet de 50 de bucăţi. „În cazul în care călătoriţi în ţări exotice, sfatul meu este să consultaţi pagina MAE înainte, pentru a vedea dacă sunt anumite restricţii sau dacă se impun anumite măsuri de siguranţă. O documentare cât mai temeinică asupra locurilor pe care le veţi vizita vă poate salva viaţa. Oricum, noi recomandăm tuturor călătorilor ca măcar primele 3 din cele 5 produse să le aibă în kit-ul de călătorie”, explică şi Traian Bădulescu, consultant în turism.

 

Pentru siguranţă, se mai pot folosi mănuşi chirurgicale, de unică folosinţă, un termometru digital care să fie mereu la-ndemână.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri