Probabil primii care l-au adus pe piața românească au fost cei de la hipermarketurile de proveniență germană și nu e deloc de mirare acest lucru, în condițiile în care, în vestul Europei, are o tradiție de peste 100 de ani.
Dar înainte să vorbim despre calendar, ce este Adventul?
Numele îi vine din latină, evident, adventus înseamnă sosire și anunță nașterea lui Christos. În calendarul catolic reprezintă perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Timpul adventului începe întotdeauna într-o duminică și durează între 22 și 28 de zile, în funcție de ziua în care cade Crăciunul, în a patra săptămână a adventului.
Potrivit cumvaplace.ro, ideea de a marca fizic Adventul își are rădăcinile în Germania de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când luteranii au marcat inițial cu cretă pe uși zilele între 1 decembrie până la 24 decembrie. În unele tradiții, zilele de Advent erau marcate prin aprinderea de lumânări sau cu ajutorul paielor, care duceau cu gândul la ieslea pruncului Isus.
Ulterior, a apărut și ideea de a marca zilele de dinaintea Crăciunului cu imagini religioase ori cu motive de iarnă, ceea ce a dus, în cele din urmă la crearea primului calendar de Advent, realizat manual, din lemn, în 1851.
La începutul secolului XX (1902 ori 1908, data este în discuție, sunt două surse care își revendică invenția) au apărut primele calendare tipărite. Așa cum arată însă calendarul astăzi, i-o datorăm germanului Gerhard Lang, care, în anii 1920, a adăugat mici ușițe în structura calendarului, marcate cu date de la 1 la 24 decembrie, în spatele cărora se ascundeau imagini-surpriză. Existau și variante cu scurte versete biblice în spatele ușilor.
Din păcate, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, cartonul a fost raționalizat iar calendarele chiar interzise în Germania, situație care a dus la dispariția acestora în Europa. Dar, după ce războiul s-a încheiat, Richard Sellmar din Stuttgart a obținut în mod aproape miraculos (având în vedere lipsa de hârtie) un permis de la oficialii americani pentru a începe să le imprime și să le vândă din nou. Compania sa, Sellmer Verlag, rămâne unul dintre cei mai importanți producători de astfel de calendare.
Cât despre calendarele dulci de Advent, în care în spatele micilor uși se ascunde o surpriza din ciocolată pe care cei mici o descoperă zi după zi pe parcursul lunii decembrie, acestea au apărut la sfârșitul anilor 1950, apoi au început să se răspândească în întreaga lume. Eisenhower este uneori creditat cu popularizarea americană a acestora, existând fotografii în care președintele American se vede cum le deschidea împreună cu nepoții săi.
Cele mai multe calendare de Advent de astăzi marchează luna decembrie, între 1 și 24, și sunt cu tot felul de motive, mai degrabă ne-religioase decât religioase, având în vedere atât politica de neofensare a necreștinilor, cât și amprenta consumeristă a vremurilor moderne.
Dar povestea rămâne mereu aceeași, chiar dacă îi lăsăm deoparte originile pur creștine: odată cu deschiderea fiecărei mici uși, Crăciunul este tot mai aproape!
Potrivit Guinness World Records, cel mai mare calendar de Advent din lume a fost realizat în 2007 la gara St. Pancras din Londra. Calendarul masiv, care măsura peste 70 m înălțime și mai mult de 22 m lățime, a marcat redeschiderea stației în urma unei renovări.
Dar cel mai mare calendar de Advent de sine stătător din lume a fost ridicat pentru prima dată în decembrie 1997 și este, în continuare, una dintre cele mai mari atracții ale pieței de Crăciun din Leipzig. Acesta ocupă o suprafață de 9.400 de metri pătrați și o ușă uriașă se deschide în fiecare zi, la ora 16:30, până în Ajunul Crăciunului când ultima ușă se deschide la ora 11:00.