Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. 24 iunie 2023. Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Istorie, tradiții, rugăciune

Calendar ortodox. 24 iunie 2023. Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Istorie, tradiții, rugăciune

de Redacția Jurnalul    |   

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 24 iunie 2023 nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Se mai numește Sânziene sau Drăgaică.

Prorocul Ioan s-a născut în localitatea Ein-Karem, de lângă Ierusalim, cu 6 luni înaintea nașterii Mântuitorului. Părinții săi au fost rabinul Zaharia și Elisabeta. Mama sa era verișoara Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos. 

Deși erau în vârstă, arhanghelul Gavril le-a prevestit venirea sa pe lume. 

Împăratul roman Irod a poruncit uciderea băieților sub 3 ani după venirea pe lume a lui Hristos, astfel că Elisabeta a fugit cu Ioan în munți. Preotul Zaharia a fost ucis în templu de soldații împăratului deoarece a refuzat să spună unde este ascuns fiul său. La 40 de zile de la moartea lui Zaharia, Elisabeta a murit iar Ioan a fost crescut de un înger. 

În tinerețe, Ioan a dus oviață ascetică, retrăgându-se în deșertul Bethabara, pentru rugăciune și meditație.

În anul 26, în timpul împăratului Tiberiu, Dumnezeu i-a cerut lui Ioan să meargă în regiunea Iordanului, unde a început să vestească venirea lui Mesia.În predicile sale susținea dreptatea, îndreptarea moravurilor, cinstea, înțelegerea.

Ioan este cel care l-a botezat pe Isus în râul Ioranului iar Duhul Sfânt s-a pogorât pe creștetul acestuia sub formă de porumbel.

Tradiții și obiceiuri

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul are loc în timpul postului Sf. Apostoli Petru și Pavel astfel că în această zi este dezlegare la pește. 

Deși nașterea Sf Ioan Botezătorul este pe 24 iunie, onomastica celor care poartă acest nume se sărbătorește pe 7 ianuarie. 

Se spune că în această zi se deschid porțile cerului, astfel că se pomenesc morții. 

În unele zone din țară se aprind focuri pe dealuri, se înconjoară casa. Fetele culeg flori, pe care le pun apoi pe pernă pentru a-și visa ursitul. Bărbații tineri umblă prin sat şi aruncă cununiţe pe la casele unde stau fetele de măritat. Fetele trebuie să se scalde în dimineața acestei zile, în rouă pentru a fi sănătoase și iubitoare. 

Rugăciune către Sf. Ioan Botezătorul

O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. 

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!

Subiecte în articol: ioan botezatorul sanziene dragaica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri