O campanie de conştientizare şi prevenire a violenţei prin recunoaşterea copiilor abuzaţi, semnalizarea de către victimă prin gestică a abuzului şi sesizarea instituţiilor abilitate, a fost lansată, vineri, la Palatul Parlamentului.
Campania, parte a proiectului "Învaţă să ceri ajutor", este organizată de Societatea Română pentru Drepturile Omului şi Asociaţia Mens-Sana.
Potrivit organizatorilor, un minor trebuie învăţat să semnalizeze în public, dacă nu poate transmite verbal mesajul, că este victimă a oricărei forme de violenţă fizică sau psihică, printr-un mesaj non-verbal exprimat static - încrucişarea mâinilor în faţă, cu capul uşor plecat.
"Filosofia noastră este aceea că la 'o faptă' participă, direct sau indirect, un autor văzut şi mulţi alţii, morali, nevăzuţi, anume cei care prin pasivitatea lor nu fac nimic, pentru a preîntâmpina producerea agresiunii. Nu suntem educaţi cum să intervenim. Fiecare dintre noi avem un rol în prevenţia violenţei. Vom porni de la discuţii cu elevii, profesorii, autorităţile locale. Modelul este din străinătate. Copiii sunt învăţaţi de mici ca atunci când sunt în situaţie de