Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, şi-a exprimat opoziţia faţă de preluarea unei părţi a solicitanţilor de azil din tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, distrusă în urma unui incendiu săptămâna aceasta. El și-a atras critici din partea partenerului său de coaliţie guvernamentală Alternativa Verde (Die Grüne Alternative), precum şi din partea opoziţiei, scrie Reuters.
Incendiul de la cel mai mare centru de refugiaţi din Europa, care a lăsat fără adăpost peste 12.000 de persoane, a readus în atenţia publică problema refugiaţilor şi migranţilor ajunşi în Uniunea Europeană.
Germania şi Franţa au acceptat să preia aproape 400 de minori neînsoţiţi, transferaţi din insula Lesbos în Grecia continentală, dar alte ţări din UE, între care Austria, Polonia şi Ungaria se opun oricărui astfel de sprijin.
Într-o înregistrare video postată pe YouTube, Kurz a comparat situaţia din Moria cu cea din vara anului 2015, când numeroşi solicitanţi de azil încercau să ajungă în ţările bogate din Europa Occidentală pe aşa-numita „rută balcanică”.
„Dacă vom ceda presiunii acum riscăm să facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în 2015. Riscăm să oferim oamenilor speranţe false”, a spus Kurz, adăugând că el va promova o „abordare holistică” la nivel european. „Ceea ce nu ne trebuie este o politică simbolică”, a spus el.
Vicecancelarul austriac din partea Verzilor, Werner Kogler, favorabil primirii migranţilor din Moria, a declarat că din ce în ce mai multă lume - comunităţi locale, membri ai partidului conservator al lui Kurz, organizaţii religioase şi ONG-uri - susţine o astfel de iniţiativă.
Lidera social-democraţilor, Pamela Rendi-Wagner, a menţionat pe Twitter că „salvarea vieţii nu este niciodată o politică simbolică”.
Conferinţa episcopilor catolici din ţară a îndemnat guvernul să preia un „contingent echitabil de refugiaţi” şi a precizat că biserica este dispusă să găzduiască o parte dintre aceştia.