În urma cercetărilor unui grup de oameni de știință de la Universitatea din California s-a ajuns la concluzia că, la bărbații care beau zilnic un pahar cu suc de rodii, dezvoltarea cancerului este încetinită semnificativ. Profesorul urolog Allan Pantuck, cel care a condus studiul, subliniază că sucul de rodii nu duce la vindecarea cancerului de prostată, dar este un tratament eficient pentru prevenirea acestei maladii sau pentru încetinirea dezvoltării ei. În comparație cu tratamentele "chimice", care presupun efecte adverse importante, precum oboseala, depresie și impotența, terapia cu rodii este ușoară și lipsită de aceste urmări neplăcute.
Datorită proprietăților de tonifiere a mușchiului cardiac și de scădere a colesterolului, rodiile sunt recomandate ca supliment alimentar mai ales în afecțiunile cardiace. De asemenea, sucul de rodii crește pofta de mâncare și stimulează digestia, fiind indicat în tulburările gastro-intestinale și pentru tratarea colicilor renale. În plus, în urma consumului unui pahar cu suc de rodii pe zi, copiii elimină paraziții intestinali.
ENTEROCOLITE
Coaja și semințele de rodii sunt utile în tratamentul enterocolitelor, spun specialiștii. Combinația recomandată este: 20 g coajă uscată sau 50 g semințe, care se fierb la foc mic timp de o jumătate de oră. Amestecul se strecoară și se iau câte două linguri de două ori pe zi.
Atenție însă, dozele indicate trebuie respectate cu strictețe. În caz contrar, pot apărea simptome precum: dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere, grețuri sau vărsături.
ATEROSCLEROZA
Datorită conținutului bogat în antioxidanți, sucul de rodii este benefic în tratamentul aterosclerozei. În plus, rodiile sunt recomandate de medicii fitoterapeuți și pentru prevenirea depunerii de grăsimi și colesterol pe peretele intern al arterelor. Astfel, riscul unui infarct scade considerabil. Testele de laborator au aratat că sucul de rodii stimulează producerea de oxid de azot, care menține vasele deschise și fluxul sangvin în limitele normale.