Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi de sănătate. Cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți

Sfaturi de sănătate. Cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți

de Redacția Jurnalul    |   

Periuțele de dinți acumulează bacterii în urma folosirii lor, astfel că trebuie schimbate periodic.

Medicii stomatologi recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare 12-16 săptămâni, adică o dată la trei-patru luni. Însă, există și situații când periuța de dinți trebuie schimbată mai devreme, dacă perii sunt deteriorați ori murdari. Pentru copii, periuța trebuie înlocuită mai des.

Periuța de dinți reprezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor care provoacă boli ale gingiilor, carii dentare și respirație urât mirositoare. Recomandarea este de a te spăla pe dinți de două ori pe zi.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor recomandă să îți înlocuiești periuța de dinți la fiecare trei-patru luni sau ori de câte ori este uzată. 

Totodată, și capătul periuței electrice trebuie schimbat la fiecare 12 săptămâni sau chiar mai devreme.

De asemenea, periuța de dinți trebuie înlocuită după ce am fost bolnaci pentru a nu readuce în corp virusuri și bacterii dar și pentru a nu îmbolnăvi alți membri ai familiei.

Un aspect important este că periuța de dinți nu trebuie folosită la comun cu ceilalți membri ai gospodăriei. 

Ce se întâmplă dacă folosești periuța de dinți prea mult timp

De fiecare dată când folosim periuța de dinți, perii de nailon sunt expuşi la apă şi substanţele chimice din pasta de dinţi, de aceea se deteriorează şi încep să se îndoaie.

La fiecare utilizare, perii se mișcă în diferite direcții și apare un fenomen de lărgire al acestora, ceea ce îi poate face ineficienţi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi pot răni gingiile.

Un studiu din 2013 arată că persoanele care şi-au schimbat periuţa de dinţi în a 40-a zi de utilizare constantă au prezentat o acumulare mai mare de placă bacteriană decât persoanele care au schimbat periuţa mai des.

Un alt risc este contaminarea bacteriană a periuţei. În gură există câteva sute de tipuri de microorganisme care sunt transmise şi pe periuțele de dinți în timpul utilizării, potrivit a1.ro.

Subiecte în articol: periuta dinti stomatolog
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri