Jurnalul.ro Editoriale Când vom învăța să scriem IBAN-ul pe card?

Când vom învăța să scriem IBAN-ul pe card?

de Ionuț Bălan    |   

Cu o excepție pe care am observat-o, băncile românești nu obișnuiesc să inscripționeze IBAN-urile pe carduri. Iar la banca-excepție pe care am adus-o în discuție, nu toate cardurile îl conțin, tocmai cele premium nu-l au.

Mai mult, instituția financiară care are obiceiul să înscrie IBAN-ul pe cardul de debit nu se plasează în primele două, în condițiile în care băncile cu cât au o cantitate mai mare de lichiditate pe care o antrenează, cu atât e mai folositor pentru client să afle rapid IBAN-ul, fără să mai fie nevoie să sune la call center și să stea într-o formă sau alta “la coadă”.

Ciudat este însă că “la vârf” - unde se dispută supremația - banca-mamă a celei care provine dintr-un grup bancar are obiceiul să inscripționeze IBAN-ul, și asta chiar pe fața cardului, ceea ce vădește că acest “detaliu” e de maximă necesitate în economiile mature. Răuvoitorii ar putea spune că reprezintă încă o dovadă că România e tratată ca o rudă săracă. Dar eu cred că se poate vorbi mai mult de o scăpare managerială din moment ce a fost importată platforma digitală de banking, dar nu și obiceiul de a scrie IBAN-ul pe card.    

Apropo însă de „datini”. În Occident, tranzacțiile produc rezultate în timp real, ceea ce implică să existe, indiferent de oră, o persoană care să le valideze, mai ales când discutăm de operațiuni ce necesită utilizarea cursului valutar. Aici, la noi, “la țară”, degeaba s-a gândit banca-excepție să treacă IBAN-ul pe cele mai multe carduri dacă respectivul cont nu poate fi utilizat pentru alimentare, pe timpul nopții, la multifuncționale.

Și când te confrunți cu astfel de lucruri, îți amintești repede de greutatea cu care se realizează alimentările de cont/transferurile, dacă sunt pe relația dintre două entități bancare distincte. Ele ar trebui să aibă loc instantaneu, cum se întâmplă între conturile aceleiași bănci pe timp de zi. Și tot în acest context îți pui problema de ce la multifuncțională trebuie să vii cu sacoșa de cash să depui și nu-s posibile tranzacții fără numerar, cu cardul altei bănci, așa cum există posibilitatea la comerciant, indiferent de al cui e POS-ul?!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri