Jurnalul.ro Ştiri Externe Val de caniculă în sudul Franţei în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice

Val de caniculă în sudul Franţei în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice

de Redacția Jurnalul    |   

Termometrele vor indica valori foarte ridicate luni în sudul Franţei din cauza unui val de căldură care afectează deja mai multe zone de desfăşurare a unor competiţii olimpice şi care ar trebui să se deplaseze luni spre Regiunea Pariziană, unde se desfăşoară majoritatea probelor sportive, informează AFP.

"În mare parte din jumătatea sudică a ţării, căldura se va intensifica în mod considerabil" şi pragul de 40 de grade Celsius ar putea fi depăşit în anumite regiuni, a transmis Meteo-France.

"Această zi ar trebui să fie cea mai călduroasă din episodul canicular care a început duminică" şi care ar trebui să fie "relativ de scurtă durată, dar deosebit de intens", a adăugat agenţia naţională de meteorologie din Franţa.

În sud-vest, erau deja 24,4 grade Celsius la staţia din Bordeaux-Merignac la ora locală 05:00, potrivit Meteo-France.

Oraşul Bordeaux găzduieşte meciurile de fotbal din turneele olimpice feminin şi masculin, însă nicio partidă nu este programată pentru luni.

În Marsilia, care găzduieşte probele de iahting, ziua de duminică a fost deja marcată de o căldură ridicată, umiditate şi absenţa aproape completă a vântului.

La Paris şi în împrejurimile sale, unde au loc majoritatea probelor olimpice, "pragul de 35 de grade Celsius va fi atins marţi, iar noaptea de marţi spre miercuri va fi foarte caldă, cu temperaturi minime în jur de 22 grade Celsius", a precizat Meteo-France.

Reprezentanţii Regiunii Pariziene au anunţat luni activarea unui plan anti-caniculă în Ile-de-France, unde "calitatea aerului va fi slabă", potrivit Observatorului Airparif.

Planul regional include distribuirea a peste 2,5 milioane de sticle cu apa în transportul public şi a "aproape 200.000 de şepci, evantaie şi sticle cu apă" pentru spectatorii de la Jocurile Olimpice.

"Valurile de căldură sunt o manifestare emblematică a schimbării climei noastre, ele sunt din ce în ce mai intense, mai frecvente, mai precoce şi mai îndelungate", a subliniat climatologul Matthieu Sorel într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă de Meteo-France, vorbind despre acest prim episod de caniculă înregistrat în acest an în Franţa. AGERPRES

Subiecte în articol: canicula franta jocuri olimpice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri