Jurnalul.ro Cultură Carte Cantacuzino-Nababul a vrut să-și acopere unul dintre palate cu monede din aur

Cantacuzino-Nababul a vrut să-și acopere unul dintre palate cu monede din aur

Milionarii români interbelici au fost precedați de un personaj atât de bogat încât contemporanii i-au spus pur și simplu Nababul. Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832- 1913) a fost un om politic român, ales primar al Bucureștiului, dar şi numit prim-ministru al României în două rânduri.

Gheorghe Grigore Cantacuzino se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români, între care Constantin Brâncoveanu, respectiv al împăraților bizantini.

Datorită averii sale colosale a fost supranumit "Nababul". Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național "George Enescu", Castelul Cantacuzino din Bușteni, astăzi muzeu, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și "Micul Trianon", în prezent în ruină. Circulă mai multe legende în legătură cu acesta. Se spune că acoperișul era făcut din bănuți de argint și că Nababul ar fi vrut să acopere tot palatul cu aur, dar nu a fost lăsat de Guvernul acelor vremuri. Altă variantă spune că ar fi vrut să-i poleiască acoperișul cu monede de aur dispuse pe cant, ca să intre mai multe! Bătrânii șușoteau că Palatul ar fi avut 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului…

Găseşti mai multe amănunte şi alte poveşti despre bogătaşii României de odinioară  în cartea "Marile averi și zdrobitoarele falimente ale bucureștenilor", de Dan-Silviu Boerescu, din colecția "Secretele Bucureștilor”, editată de Integral şi vândută cu Jurnalul Naţional de miercuri, 25 octombrie, la prețul promoțional de 14,9 lei.

 

Subiecte în articol: George Grigore Cantacuzino
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri