Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în atentatele comise ieri, la Bruxelles. O primă serie de explozii a avut loc la aeroportul Zaventem, la ora locală 08:00, o altă serie de expozii având loc la metrou, după o oră. Până ieri seară, bilanţul morţilor ajunsese la 34. Martorii spun că atentatorii, care aveau la ei explozibil, vorbeau arabă.
Potrivit primarului capitalei Belgiei, 14 persoane au fost ucise în atentatul de la aeroport. Martorii spun că au auzit strigăte în arabă, după care au avut loc două explozii. Se crede că una dintre bombe fusese ascunsă într-un bagaj de mână, dată fiind natura rănilor provocate de deflagraţie. De asemenea, s-au auzit şi focuri de armă. Ulterior, alte explozii au avut loc în staţia de metrou Maelbeek, unde cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa. În urma atentatelor, transportul public în Bruxelles a fost suspendat, în timp ce toate avioanele care urmau să aterizeze la Zaventem au fost deviate. Autorităţile le-au cerut cetăţenilor să folosească reţelele de socializare pentru a comunica, pentru a nu supraîncărca sistemul de telefonie. Premierul Belgiei, Charles Michel, a catalogat atacurile drept: "Orbeşti, violente şi laşe", adăugând că "Este o zi tragică, o zi neagră. Fac un apel la calm şi solidaritate". "Vom face tot ce este necesar pentru a sprijini statul prieten şi aliat, Belgia, în a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama. "Este încă un semnal că lumea trebuie să fie solidară, indiferent de naţionalitate, rasă sau religie în faţa flagelului terorismului", a adăugat Obama.
Marile capitale, în alertă de terorism
În Washington, New York, Chicago şi Los Angeles paza în aeroporturi, la metrou şi în gări a fost întărită. În Europa, măsurile sunt de mai mare amploare. Belgia este în stare maximă de alertă teroristă. În Franţa, scena atentatelor teroriste de anul trecut, 1.600 de poliţişti suplimentari au fost scoşi să păzească reţelele de transport public. Poliţiştii au primit inclusiv misiunea de a opri călătorii fără bilete şi acte de identitate să se urce în mijloacele de transport. Ministrul Educaţiei din Franţa a ordonat ca toate excursiile şcolare în Belgia să fie anulate, iar elevilor francezi aflaţi deja în ţara vecină li s-a recomandat să nu mai călătorească până nu se liniştesc apele. "Astfel de atacuri s-ar putea petrece, la fel de bine, în Marea Britanie, în Franţa, în Germania sau în altă parte a Europei. Trebuie să fim solidari împotriva acestor acte teroriste îngrozitoare şi să ne asigurăm că ei nu vor învinge niciodată", a declarat şi premierul Marii Britanii, David Cameron. Acesta a adăugat că paza se va întări în toate porturile, gările, aeropoartele şi staţiile de metrou de pe teritoriul Marii Britanii.
Atac revendicat de ISIS
Responsabilitatea pentru atentate a fost revendicată de gruparea teroristă Statul Islamic, printr-unul dintre canalele online de propagandă. "Luptătorii Statului Islamic au deschis focul în Aeroportul Zaventem, înainte ca mai mulţi dintre ei să detoneze dispozitive explozive. Un alt martir s-a detonat în staţia de metrou Maalbeek. Atacul s-a soldat cu peste 230 de morţi şi răniţi", se arată în comunicat.
În România, nivelul de alertă teroristă este "albastru precaut", ceea ce indică faptul că nu există un risc iminent de atentate, potrivit informaţiilor SRI