Ne ferim de praf, gaze de eșapament, poluare și, în general, credem că ne putem ascunde de ele… în casă. Specialiștii spun însă că nu scăpăm de factorii poluanți nici între patru pereți, iar adesea cei dinăuntru pot fi mai dăunători decât cei de afară.
Vi s-a întâmplat vreodată să aveți nasul înfundat, gâtul iritat, să vă doară capul, să fiți obosiți sau amețiți după ce ați petrecut o zi în casă? Iar simptomele să dispară atunci când ieșiți la aer? Ei bine, explicația este că și în interiorul casei, oricât de curată ar fi ea, există anumite substanțe care ne afectează sănătatea. În general, cei mai afectați de popuanții din interior sunt copiii, femeile însărcinate și bătrânii, pentru că ei petrec cel mai mult timp în casă.
Cei mai frecvenți poluanți din casele noastre sunt mucegaiul, praful, zgura, insectele, fumul de țigară, produsele de curățare, gazele, matrialele de construcție. Mobila, covoarele, aparatele de aer condiționat sau radiatoarele pot ”adăposti” astfel de substanțe.
Temperatura aerului, lipsa ventilației, umiditatea sunt factori care pot influența gradul de poluare a aerului din camere. Temperaturile ridicate și aerul uscat pot provoca iritații ale ochilor și ale pielii, alergii, uscarea pielii și a nasului. Atunci când aerul este umed, din cauza vaporilor, cum se întâmplă de exemplu în baie sau bucătărie, este favorizată dezvoltarea micro-organismelor, ca mucegaiul sau anumite bacterii. Acestea ajung cu ușurință în sistemul respirator, provocând iritații ale mucoaselor, infecții respiratorii, astm sau alergii.
Produsele de curățat baia și bucătăria, săculeții pentru reîmprospătarea aerului, lipiciul, vopselurile, produsele de îngrijire personală, echipamentele electronice, lumânările și bețișoarele parfumate, toate conțin nenumărate substanțe chimice în combinații care pot fi periculoase pentru sănătate.
De exemplu, înălbitoarele de rufe care conțin hipoclorit de sodiu, dacă sunt combinate cu oțet sau amoniac, așa cum fac unele gospodine care vor să curețe podelele cu el, emană un gaz toxic care poate irita sau chiar produce arsuri la nivelul ochilor, nasului și gâtului.
Insecticidele folosite pentru exterminarea gândacilor pot afecta sistemul nervos central și pot cauza probleme de dezvoltare la copii.
Substanțele eliberate de produsele pentru reîmprospătarea aerului interacționează cu ozonul, rezultând formaldehidă și acetonă, în concentrații care pot cauza sensibilitate respiratorie sau chiar sufocare.
Majoritatea lumânărilor parfumate sunt făcute din ceară parafină și conțin benzen și toluen, substanțe asociate cu apariția cancerului. În plus, lumânările parfumate pot provoca alergii sau chiar migrene. O alternativă o reprezintă lumânările făcute din soia sau ceară de albine, eventual parfumate cu uleiuri esențiale. În ce privește produsele de curățenie, le ăuteți înlocui cu variantele lor naturale: oțet, suc de lămâie, bicarbonat de sodiu.