Simptomul clasic al atacului de cord este durerea toracică. Acesta nu este însă singurul semn care trebuie să ne îngrijoreze. Există și alte manifestări sugestive pentru infarct, în vreme ce alteori, acest episod cardiac este „tăcut“, scrie clicksanatate..ro.
Un infarct se poate produce în orice moment al zilei. Uneori are loc brusc, fără „avertizări“, alteori semnele prevestitoare apar cu câteva ore, zile sau săptămâni înainte.
Unele studii au arătat că probabilitatea de apariție a infarctului este cu 40% mai mare în prima parte a zilei, între orele 06.00 și 12.00. Acest lucru are legătură cu modificările fiziologice care se produc în acest interval orar.
De asemenea, studiile au arătat și că atacul de cord produs dimineața este mai agresiv și că leziunile produse la nivelul inimii sunt cu 20% mai mari.
Senzația de gheară în piept, semnal de alarmă
Simptomul clasic al infarctului este durerea în piept (angina pectorală). Unele persoane o descriu ca o apăsare intensă, în spatele sternului, resimțită ca o gheară, ca o sfredelire, înțepătură, lovitură de cuțit sau ca o greutate.
Durerea poate iradia sau nu către brațe, umăr, abdomen sau gât. Durata acestui disconfort poate fi între 20 de minute și câteva ore și nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual (se iau 3 tablete la 5 minute). La unele persoane, durerea este declanșată de stres, efort fizic intens, expunere la frig sau de o masă consistentă.
Ce alte manifestări ar trebui să dea de gândit
Pot fi, de asemenea, puse pe seama infarctului, slăbiciunea apărută brusc, senzația acută de lipsă de aer sau sufocarea (în absența efortului fizic), transpirațiile reci, pierderea cunoștinței și amețelile.
Este posibil ca atacul de cord să fie precedat și de simptome de ordin digestiv – greață, vărsături sau durere – care pot îngreuna diagnosticul.