Jurnalul.ro Cultură Muzica „Carmina Burana” și „Lacul lebedelor”, transmise online de către Opera Națională București

„Carmina Burana” și „Lacul lebedelor”, transmise online de către Opera Națională București

de Magdalena Popa Buluc    |   

Opera Națională București va transmite online în săptămâna 22 - 28 martie 2021 două titluri celebre din repertoriul universal și vă invită să ne bucurăm împreună de emoția coregrafiilor de balet și a interpretărilor vocal simfonice de excepție.

 

Joi, 25 martie, începând cu ora 19:00, prima scenă lirică a țării transmite online cantata scenică „Carmina Burana” de Carl Orff. Reprezentația spectacolului a fost înregistrată în 17 februarie 2021. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până sâmbătă, 28 martie, ora 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de joi, 25 martie, ora 19:00. 

 

 „Carmina Burana” este o cantată scenică profană în care elementul reprezentativ îl reprezintă corul. Sursa de inspirație a acestei creații o constituie cântecele şi poeziile din latina veche, germana Evului Mediu şi franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine și editate de către J. A. Schmeller.

 

Vineri, 26 martie, începând cu ora 19:00, Opera Națională București transmite online spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Reprezentația spectacolului a fost înregistrată în 17 noiembrie 2016. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până duminică, 29 martie, ora 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de vineri, 26 martie, ora 19:00. 

 

Muzica baletului a fost admirată de toată lumea încă de la prima reprezentație. Contemporanii lui Ceaikovski au fost uimiți de caracterul ei nou și de aspectul ei simfonic. Mai târziu, Ceaikovski avea să spună: „Baletul este și el o simfonie". Curând, compoziția avea să devină cel mai vizionat balet al tuturor timpurilor. Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri