În ultima ședință de Guvern a anului 2024, Cabinetul proaspăt instalat - Ciolacu II – a continuat practica obișnuită a Guvernului Ciolacu I și a băgat, din nou, mâna adânc în „pușculița-minune” de la Palatul Victoria.
În acest sens, printre altele, în data de 30 decembrie, Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern nr. 1707/2024 prin care „în temeiul articolului 109 din Constituția României, republicată, și al articolului I alineat 1 din OUG 46/2024 privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe anul 2024, cu suma de 900.000.000 de lei, reprezentând credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
Banii au fost alocați, conform sursei citate, la „Locuințe, servicii și dezvoltare publică“, titlul 55 „Alte transferuri“, pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social. Potrivit aceluiași act administrativ, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de ordonator principal de credite, răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumelor alocate, iar sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului 2024.
Salariile procurorilor, prioritare
Iar această suplimentare operată cu 24 de ore înainte de finalul anului trecut nu este singulară. În aceeași zi, în cadrul aceleiași ședințe de Guvern, Cabinetul Marcel Ciolacu a mai adoptat HG 1706 din 30 decembrie 2024. De data aceasta, a fost aprobată suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2024, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, la titlul „Cheltuieli de personal”, cu suma de 82.067.000 de lei credite bugetare și credite de angajament, fondurile probenind, de asemenea, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
Cele peste 82 de milioane de lei sunt destinate „achitării drepturilor salariale scadente și neachitate în anul 2024, pentru personalul din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are calitatea de ordonator principal de credite.
Și de această dată, Parchetul General, unitățile și structurile de parchet din subordine vor răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate.
Parchetul închiriază spații comerciale, cu 5 euro/mp
În aceeași zi de 30 decembrie 2024, în Monitorul Oficial al României, Executivul a publicat o altă Hotărâre de Guvern, adoptată, însă, cu câteva săptămâni înainte. Este vorba despre HG 1652 din 12 decembrie 2024, privind aprobarea închirierii unui spațiu aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Concret, prin acest act administrativ, „se aprobă închirierea de către Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui spațiu dintr-un imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea aceluiași parchet, (…), în scopul organizării unui punct alimentar tip bufet de incintă/desfășurării unor activități sau prestării unor servicii de alimentație publică și/sau servire a mesei pentru angajați”.
Potrivit acestei HG, închirierea spațiului respectiv urmează să se realizeze prin licitație publică, în condițiile Codului Administrativ. Pentru organizarea acestei licitații, se împuternicește Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mai aflăm că acest contract de închiriere urmează să se încheie de către Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de titular al dreptului de administrare a spațiului, pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, cu aceeași perioadă.
Prețul minim pentru închirierea spațiului este de 5 euro pe metrul pătrat pe lună, calculat la cursul Băncii Naționale a României din ziua emiterii facturii lunare, iar chiria încasată se virează integral la bugetul de stat.
Afacerea bufetului pentru procurori, antamată de Alina Gorghiu încă din ianuarie 2024
Despre această ultimă afacere guvernamentală, „Jurnalul” a dezvăluit încă de la începutul anului trecut, când ziarul nostru a publicat faptul că procurorii care activează la Parchetul General nu vor mai fi „siliți” să se deplaseze din sediul instituției la restaurantele din centrul Capitalei, pentru a lua prânzul sau pentru a bea o cafea.
Ministerul Justiției, condus, la acel moment, de către Alina Gorghiu, a pregătit încă din luna ianuarie a anului 2024, un proiect de HG, pentru a putea scoate la închiriere un spațiu, cu bucătărie și sală de mese, în suprafață de 88,03 metri pătrați, amplasat în imobilul din Bulevardul Națiunile Unite, vizavi de Palatul Parlamentului, pentru amenajarea unui bufet. Încă de atunci, se anunța că acest spațiu va fi scos la licitație, iar chiria va pleca, în acest caz, de la 2.200 de lei pe lună. Pe piața liberă, un spațiu similar poate ajunge, lunar, la o chirie de peste 8.600 de lei pe lună.
Potrivit notei de fundamentare care stă la baza proiectului de hotărâre de Guvern inițiat de către Ministerul Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție funcționează într-un imobil situat în Bulevardul Libertății, la numărul 14, vizavi de Palatul Parlamentului. Clădirea se află în proprietatea publică a statului și are un regim de înălțime de subsol, parter, mansardă, 6 etaje și terasă, cu suprafața utilă totală de 16.926,39 de metri pătrați.
„La etajul 6, există mai multe spații, inclusiv bucătărie și sală de mese, în suprafață utilă de 88.03 metri pătrați”, se menționează în documentul respectiv. „În cadrul PÎCCJ își desfășoară activitatea aproximativ 385 de salariați. Pentru a evita deplasarea acestora la unitățile specializate în comercializarea produselor alimentare din proximitatea sediului și în vederea asigurării unor condiții civilizate de lucru, s-a considerat necesară contractarea unor servicii de alimentație publică și a unor servicii de preparare și de servire a mesei pentru salariați”, mai precizează nota de fundamentare.