Jurnalul.ro Cultură Carte Zece cărți de pus sub brad 

Zece cărți de pus sub brad 

de Florian Saiu    |   

Nu mai reușești să-ți potolești bătăile inimii, hărțuite de cursele nebune după daruri, bomboane și mici atenții de așezat sub pomul de Crăciun? Trage adânc aer în piept, intră într-o librărie și eliberează-ți angoasele oferind celor dragi cărți. Propunerile noastre îți pot fi de folos, așa că nu ezita să strecori o privire mai jos. Lecturi faine să aveți!

1. Cetatea cucului din nori

 

Anthony Doerr, laureat al Premiului Pulitzer (2015), a câștigat, în Franța, Le Grand prix de littérature américaine pentru romanul Cetatea cucului din nori (8 noiembrie 2022). 

 

Un manuscris din Grecia antică unește trecutul, prezentul și viitorul umanității.

 

Constantinopol, 1453 - de-o parte și de alta a zidurilor orașului, doi copii, Anna și Omeir, sunt sortiți să se întâlnească, pentru a salva o carte și, prin gestul lor, pe ei înșiși. Idaho, în prezent - la etajul bibliotecii publice, octogenarul Zeno împreună cu cinci copii montează o bizară piesă de teatru, în vreme ce, la parter, adolescentul idealist Seymour se pregătește să detoneze o bombă, crezând că luptă pentru o cauză nobilă. În spațiu, peste câteva decenii - Konstance, pe o navă interstelară având ca destinație o exoplanetă, supraviețuiește doar călăuzită de o poveste pe care i-o spunea tatăl ei seară de seară. Destinele tuturor personajelor sunt legate de misteriosul manuscris din vechime, care celebrează puterea scrisului și a imaginației. 

 

Cetatea cucului din nori e o construcţie admirabilă ca ambiţie şi execuţie, un mic labirint polifonic, cu multiple planuri temporale, unde cititorul se va pierde şi regăsi cu încântare, pentru că e clădit pe o temelie foarte solidă, care e nici mai mult, nici mai puţin decât credinţa autorului în puterea vindecătoare a poveştilor.

 

Autor: Anthony Doerr

Traducere și note: Iulia Gorzo

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 528

Preț: 59 de lei 

 

2. Anihilare

 

Cel de-al optulea roman al lui Michel Houellebecq, Anihilare, publicat în Franța în ianuarie 2022 într-un prim tiraj de 300 000 de exemplare, a cunoscut rapid numeroase traduceri. Iconoclastul autor își intrigă din nou publicul, imaginând o poveste profund umană, cu vibrări de melancolie, dar și cu neașteptate și tulburătoare tresăriri metafizice, pe care până acum nu le lăsase să transpară în paginile sale de proză. Început ca un thriller, cu teroriști informatici, care coboară treptat din virtualul netului în realitatea cotidiană, preschimbând pixelii în sânge, romanul deschide și o tramă politică, atent și iscusit articulată, ce se petrece în toiul alegerilor prezidențiale din Franța anului 2027, punând în scenă personaje cu identitate reală descifrabilă.

 

Autor: Michel Houellebecq

Traducere și note: Daniel Nicolescu

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 528

Preț: 59,9 de lei 

 

3. Dante: Enigma

 

În 2021, când s-au împlinit 700 de ani de la moartea lui Dante, Matteo Strukul a publicat romanul de față, care ne oferă o imagine inedită asupra tinereții florentinului și evenimentelor legate de geneza Divinei Comedii. Romanul Dante: Enigma a ajuns imediat după apariție în vârful topurilor de vânzări din Italia.

 

Florența, 1288. Un oraș sumbru, terifiat, aflat în mâinile lui Corso Donati, conducătorul guelfilor cel însetat de sângele ghibelinilor care i-au măcelărit aliații la Pieve al Toppo. În acest teatru al apocalipsei se mișcă Dante Alighieri: demn, curajos, devotat lui Beatrice, dar nevoit să trăiască alături de soția sa, Gemma; prieten cu Giotto, iubitor de poezie și artă, dar chemat să-și facă datoria pe câmpul de luptă. Dante va înfrunta moartea la Campaldino, într-o zi sângeroasă care a schimbat cursul istoriei. Bărbat zbuciumat, războinic lucid, poet îndrăgostit - un Dante necunoscut.

 

Autor: Matteo Strukul

Traducere și note: Gabriela Lungu

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 304

Preț: 37 de lei 

 

4. Mesagerul secret al lui Churchill

 

Mesagerul secret al lui Churchill este un roman inspirat de curajul femeilor din Direcția de Operațiuni Speciale (SOE), așa-numita „armată secretă a lui Churchill”, precum și de un raid aerian din cel de-Al Doilea Război Mondial, cunoscut sub numele de Operațiunea Jericho, asupra căruia stăruie misterul până astăzi. 

 

În buncărul Trezoreriei din inima Londrei, figura lui Churchill insuflă respect și, mai cu seamă, încredere, iar în Camera 60, o mână de telefoniste și dactilografe speră ca devotamentul lor să contribuie la victoria Marii Britanii. Printre ele, Rose, care și-a pierdut în război întreaga familie, își găsește tot mai des refugiul în muncă. Solicitată să traducă la o întrevedere dintre De Gaulle și Churchill, nu își imaginează că această discuție va avea un impact hotărâtor asupra vieții ei. Trimisă în Franța, ce-i este familiară din copilărie, îl va întâlni pe tânărul Lazare Aron, alături de care va ajuta Rezistența Franceză și va lupta pentru eliberarea Parisului ocupat de naziști.

 

Autor: Alan Hlad

Traducere și note: Rodica Ștefan

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 368

Preț: 49,9 de lei 

 

5. Întuneric la amiază

 

Deși scris în germană, romanul Întuneric la amiază este cunoscut în lume prin versiunea în limba engleză. Astfel, el ocupă poziția a opta pe lista realizată de Modern Library a celor mai bune 100 de romane de limbă engleză ale secolului XX. Reeditat constant și tradus în peste 30 de limbi, Întuneric la amiază rămâne portretul ficțional inegalabil al coșmarului mașinii totalitare. 

 

Fie că este citit ca jurnal de închisoare sau ca literatură, Întuneric la amiază este unul dintre romanele care pătrunde adânc în inima sistemului concentraționar comunist, aruncând o lumină crudă asupra mecanismelor sale infernale, menite să zdrobească trupuri, dar mai cu seamă conștiințe. Sub fardul generos al utopiei, se ascunde aproape fără excepție răul în cea mai pură formă a sa.

 

Autor: Arthur Koestler

Traducere: Sanda Aronescu

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 276

Preț: 37 de lei 

 

6. Dacă pisicile ar dispărea din lume

 

Roman ecranizat în 2016 în Japonia și în curs de adaptare hollywoodiană, Dacă pisicile ar dispărea din lume este o mică bijuterie de umanitate, plină de umor, deopotrivă luminoasă și melancolică. 

 

Când Diavolul și un motan se întâlnesc în literatură urmează aproape sigur un târg și o lecție de viață. Motanul, pe nume Varză, este al unui tânăr poștaș care află că mai are foarte puțin de trăit, poate o zi, poate o săptămână. O ocazie pentru Diavol să intre în scenă, fluturându-i pe la nas un târg de nerefuzat: câte o zi de viață în plus, pentru câte un lucru care să dispară din lume. Cu fiecare dispariție, poștașul își rememorează momente din trecut și, redându-le în mici fragmente, redescoperă de fapt lucrurile importante pe care oamenii ajung cu greu să le recunoască și să și le asume.

 

Dacă pisicile ar dispărea din lume este o scrisoare de dragoste adresată vieții și lucrurilor care contează cu adevărat.

 

Autor: Genki Kawamura

Traducere și note: Magdalena Ciubăncan

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 192

Preț: 32 de lei 

 

7. Magicianul

 

O existență care începe aparent banal: un oraș hanseatic, o mamă fără teama convențiilor sociale, un tată rigid, o rivalitate supărătoare cu fratele mai mare. Și totuși, dintr-o istorie familială ce nu pare să favorizeze apariția unui scriitor important, își trag seva o operă literară majoră și forța inepuizabilă de a supraviețui tragediilor politice din prima jumătate a secolului XX. Magicianul are tensiunea și vastitatea romanului canonic și îi oferă cititorului șansa să trăiască o viață excepțională din interior, aceea a unui scriitor care a adunat elogii și a unui om care nu și-a depășit, până la sfârșit, contradicțiile - Thomas Mann. 

 

Autor: Colm Tóibín

Traducere și note: Mihnea Gafița

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 504

Preț: 62 de lei 

 

8. Tărâmul pustiit și alte poeme. 1909-1962

 

Cartea de față reia volumul Opere poetice 1909-1962, publicat în 2011 în seria de autor T.S. Eliot a Editurii Humanitas Fiction. Titlul Tărâmul pustiit și alte poeme 1909-1962 marchează centenarul capodoperei lui T.S. Eliot, apărută, asemenea lui Ulise de James Joyce, în anul 1922. 

 

Autor: T.S. Eliot

Traducere: Șerban Foarță, Mircea Ivănescu, Sorin Mărculescu și Șerban Foarță & Adriana-Carmen Racoviță 

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 432

Preț: 75 de lei 

 

9. Mario și vrăjitorul. Povestiri 1919-1953

 

Volumul Moartea la Veneția. Povestiri 1893-1912, apărut la Editura Humanitas Fiction în 2021, împreună cu cel de față, Mario și vrăjitorul. Povestiri 1919-1953, alcătuiesc integrala prozei scurte a lui Thomas Mann. Primul volum reunește povestirile de la debutul scriitorului până la capodopera Moartea la Veneția, iar în cel de-al doilea figurează textele de maturitate, între care și hipnotica Mario și vrăjitorul. 

 

Autor: Thomas Mann

Traducere: Ion Roman 

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 456

Preț: 79 de lei 

 

10. Trișorii din Harlem

 

În Trișorii din Harlem, Colson Whitehead își diversifică paleta genurilor abordate și ne propune un thriller de mare suspans, un roman psihologic și unul social. Ray Carner, orfan de mamă de la o vârstă fragedă și fiu al unui infractor înrăit din Harlem, își depășește condiția socială, reușind să obțină o diplomă universitară și să-și încropească propria afacere, ca proprietar al unui magazin de mobilă. Atras, fără voia lui, în tenebrele unor acțiuni ilicite (culminând cu jafuri planificate, crime și răfuieli între bande), Carner pendulează între statutul de familist respectabil, de „om onest“, și acela de complice al unor interlopi lipsiți de scrupule. Harlemul anilor 1950-1960 ai secolului trecut este reconstituit magistral. 

 

Colson Whitehead (n. 1969) este liderul generației de romancieri americani lansați la cumpăna dintre milenii. În 2019 a devenit dublu câștigător al Pulitzer Prize. 

 

Autor: Colson Whitehead

Traducere: George Volceanov 

Editura: Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Număr de pagini: 352

Preț: 47 de lei

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cărţi propuneri  craciun
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri