Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți să-ți deschidă ochii

9 cărți să-ți deschidă ochii

de Florian Saiu    |   

Ai, n-ai timp, aceste titluri e musai să le prizezi atent! Te pot ajuta mai mult decât îți închipui la prima ocheadă. Dar să le facem loc (în minte și în inimă).

1. Jurnalul umbrei

Autoare: Keila Shaheen

Editura: Trei, 2024

Traducere: Raluca Hurduc

Bazat pe practici terapeutice recunoscute și deosebit de eficiente, acest jurnal interactiv te va ghida în explorarea aspectelor ascunse ale psihicului, pentru a te confrunta cu sinele tău (din umbră) și a-l accepta. Folosind idei perspicace și exerciții incitante, vei descoperi o cale de a obține o mai mare conștientizare de sine, de a-ți cultiva iubirea și autoacceptarea și de a găsi o conexiune mai profundă cu sinele tău autentic.

Conceptul de umbră a fost creat de Carl Gustav Jung. El era de părere că explorarea umbrei este esențială pentru dezvoltarea personală și individuală, acel proces de devenire a sinelui autentic. „Umbra [...] este acea parte a sinelui nostru pe care o respingem sau o ascundem de alții și, deseori, de noi înșine. Totuși, aceste aspecte refulate ale psihicului ne influențează în continuare comportamentul și starea emoțională.”, apreciază și autoarea Keila Shaheen, cercetătoare în domeniul terapiei cognitiv-comportamentale, a mindfulness-ului, psihologiei energetice și gândirii creative.

2. Secretele consolării

Autor: Cristophe André

Editura: Trei, 2024

Traducere: Delia Șepețean Vasiliu

Cum să-ți consolezi copilul care a căzut și și-a julit genunchiul? Dar prietenul cel mai bun care trece printr-o grea încercare? Cum să poți să accepți consolarea atunci când tu ai nevoie de ea? Consolarea e primul ajutor pe care-l dai sau îl primești în caz de urgență sufletească. Poate o privire caldă, o simplă atingere, câteva cuvinte… consolarea implică o relație, chiar și de moment, tact, receptivitate. Și este o artă (care se învață). Vei pătrunde, prin intermediul acestei cărți, în lumea emoțiilor ce au nevoie de consolare, vei descoperi scriitori și gânditori ce au fost preocupați de-a lungul timpului de ea, vei afla cum să o oferi și cum să-ți deschizi sufletul spre consolarea ce-ți este dăruită. Consolarea nu este finalul unui drum, ci un intermezzo necesar pentru ca viața să descopere o nouă cale.

Christophe André și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris, ocupându-se cu tratarea și prevenirea tulburărilor emoționale, și a predat psihologia clinică la Universitatea Paris-Ouest. Editura Trei a tradus mai multe titluri ale autorului francez, printre care: Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile, Imperfecţi, liberi şi fericiţi, Despre arta fericirii, Mă vindec de complexe și deprimări, Noile personalități dificile.

3. Ups, pubertatea! 

Autoare: Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll Benett

Editura: ZYX Books, 2023

Traducere: Karina Han

„Ups, pubertatea!...” este un ghid pentru părinții preadolescenților și adolescenților (8-18 ani), care oferă soluții, strategii și răspunsuri la cele mai complicate întrebări și dileme legate de această perioadă din viața copiilor. Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett îi îndrumă cu blândețe, umor și expertiză științifică pe părinții și educatorii care au în grijă copii aflați la vârsta pubertății.

Două idei esențiale…

Acnee, puseuri de creștere, tulburări alimentare, sexualitate, schimbări de dispoziție – un părinte calm și informat poate vorbi cu un adolescent despre orice. Inclusiv despre subiectele cele mai delicate: excesul de social media, identitatea de gen, pornografie, droguri, alcool sau vaping.

Trecerea prin pubertate poate fi derutantă sau chiar înfricoșătoare. (Pre)adolescenții au nevoie de informare și de încurajare, de iubire și de tandrețe de la adulții din viața lor.

… Și una revoluționară:

Pubertatea începe mai devreme, durează mai mult și se petrece cu telefonul în mână.

4. Iubire necondiționată pentru copilul tău

Autor: Alfie Kohn

Editura: ZYX Books, 2023

Traducere: Monica Loșonți

Cum faci să te asculte copilul? Iată întrebarea de la care pornesc majoritatea cărților de parenting. Alfie Kohn, omul care a revoluționat conceptul de creștere a copiilor, mutând accentul de pe autoritate pe dialog, de pe condiționare a comportamentului, pe iubire și încredere, pornește de la o întrebare diferită, care schimbă fundamental felul în care ne privim copiii și cum relaționăm cu ei: Ce nevoi au copiii noștri - și cum facem să le împlinim? Iubire necondiționată pentru copilul tău este o pledoarie puternică pentru respect, cooperare și acceptare, care pune sub semnul întrebării instrumentele tradiționale de educație, în special pedepsele și recompensele.

În locul lor, Alfie Kohn propune cultivarea motivației intrinsece, care va da rezultate pe termen lung, și a unei relații de încredere între părinți și copii, care va aduce armonie și cooperare fără constrângeri.

5. Enciclopedia metodelor de învățământ 

Coordonator: Ion-Ovidiu Pânișoară

Editura: Polirom, 2024

Enciclopedia metodelor de învățământ, aflată la a doua ediție, include 25 de metode și tehnici noi pe care să le aplicați chiar de mâine în sala de clasă. Creioanele la mijloc, Învățarea adaptivă, Predarea în patru direcții, Movie Analysis in Action, Peeling the Onion, Pelerina expertului ori Podcastul sunt doar câteva dintre ele (cartea prezentând acum în total 178 de metode și tehnici de învățământ). Potrivită pentru fiecare profesor, fie el la începutul carierei, fie cu mulți ani de experiență, Enciclopedia este o resursă pentru toți cei dedicați acestei nobile profesii, pentru ca, elev cu elev, să schimbe lumea de astăzi și de mâine. Enciclopedia metodelor de învățământ rămâne, și la a doua ediție, cartea pe care să o iei cu tine în fiecare zi în cancelarie, să o citești seara gândindu-te ce vei face a doua zi la clasă și, de ce nu, o lectură de vacanță.

Ion-Ovidiu Pânișoară este profesor dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, director al Departamentului de Formare a Profesorilor şi conducător de doctorat în domeniul ştiinţele educaţiei.

Haideți să facem (cu adevărat) România educată!

6. Reziliența

Autoare: Georgeta Pânișoară

Editura: Polirom, 2024

Cum se face că o persoană acceptă cu ușurință și depășește provocările vieții, în timp ce o alta se prăbușește sub greutatea lor? Să fie această trăsătură moștenită sau poate fi dobândită? Care sunt abilitățile unei persoane reziliente și cum pot fi ele dezvoltate? Există grade diferite de reziliență? Răspunzând unui mare număr de întrebări privind acest concept complex numit reziliență, volumul de față explorează felul în care îi putem îndruma pe copii să înfrunte și să depășească situațiile dificile, stresante sau traumatizante, de la dezvoltarea abilităților de comunicare, cultivarea unui stil de viață sănătos, dezvoltarea unui sistem de valori pozitive și până la stabilirea unor obiective realiste și realizabile. Volumul li se adresează profesorilor, psihologilor, psihoterapeuților, dar și oricărui adult sau părinților care vor să se familiarizeze cu metodele prin care îi pot ajuta pe copii să fie capabili să găsească o modalitate de adaptare în fața oricărei dificultăți.

7. Ai încredere în tine

Autoare: Stephanie Stahl

Editura: Litera, 2024

Traducere: Orlando Balas

În timp ce unii oameni au o părere bună despre ei înșiși, sunt optimiști și au capacitatea de a privi viața în față, alții suferă de efectele secundare ale unei stime de sine scăzute: perfecționismul, tendința de a căuta armonia, dificultatea de a lua decizii, sentimentul de a fi neînțeles de partener sau de a fi în permanență supravegheați de semenii lor. Vă recunoașteți? Atunci nu mai amânați! Spuneți adio ideii că nesiguranța este o caracteristică imuabilă. Stima de sine este hotărâtoare pentru felul în care abordăm viața, pentru relațiile cu ceilalți și sănătatea noastră mintală și fizică.

Stefanie Stahl este licențiată în psihologie și lucrează ca psihoterapeută în Trier, Germania.

8. Cum învățăm

Autor: Stanislav Dehaene

Editura: Litera, 2024

Traducere: Darius Stănescu

Stanislas Dehaene, unul dintre experții mondiali de prim rang în neuroștiințe, își dedică bogata experiență de cercetător multidisciplinar studiului unui concept despre care toți credem că știm destul de multe: învățarea. Încă de la bun început, Dehaene ne arată că noțiunea de învățare este tributară unei cunoașteri inexacte, pornind chiar de la ideea larg răspândită că creierul unui bebeluș este un fel de spațiu virgin, o tabula rasa, în care influența mediului înconjurător va modela evoluția sa după naștere. Nicidecum, susține expertul francez, bebelușii sunt, de fapt, niște mici experți în chestiuni de fizică, probabilități și intuiții psihologice. Creierul unui nou -născut are deja capacitatea de a evalua mediul înconjurător, de a face deducții în primele luni de viață, de a cerceta și de a înțelege complicatele procese fizice și psihologice ale realității.

9. Cele cinci porți

Autor: Fabrice Midal

Editura: Curtea Veche, 2023

Traducere: Ludovic-Ștefan Skultéty

Ca să te bucuri de o trezire spirituală autentică, nu trebuie să ieși din tine, ci dimpotrivă: să te înrădăcinezi mai adânc și mai adevărat în propriul sine și în realitate. Îndrăznește: găsește-ți propria poartă, fă un pas înainte și deschide-o.

Fabrice Midal este filozof, istoric de artă, eseist și editor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri