Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți cu moț

9 cărți cu moț

de Florian Saiu    |   

Vă las, mai jos, 9 recomandări de lectură, 9 propuneri editoriale noi-nouțe, fără pretenția că v-am satisfăcut deplin curiozitățile culturale. Să aveți parte de cărți-far!

1. Viața e mai dreaptă decât moartea

Autoare: Narine Abgarian

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Luana Schidu 

Treizeci și una de povestiri înlănțuite despre locuitorii orășelului armean Berd, aflat la granița cu Azerbaidjanul, a căror viață e schimbată pentru totdeauna de războiul (cât se poate de real) care abia s-a încheiat (sau poate nu). Aici, oamenii încă mai pun carne la garniță, adună mierea, coc pâine și țes covoare, dar viața fiecăruia se împarte în „înainte” și „după”. Aproape fiecare dintre ei a pierdut pe cineva apropiat. Dar învață să trăiască mai departe și sunt încredințați că atâta timp cât mai ai un strop de putere trebuie să-i ajuți pe cei care au mai multă nevoie decât tine. Uneori, chiar pe un inamic.

Astăzi, orașul e același - cu ninsori în februarie și aromă de miere pe câmpurile din împrejurimi în septembrie, cu bătrâni buni la suflet și încăpățânați. Numai viața e altfel.

O carte (în curs de apariție) despre cei care au supraviețuit războiului. Și despre cei care n-au supraviețuit.

2. Fericitul cuplu

Autoare: Naoise Dolan

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Mihaela Buruiană

După Vremuri interesante, ireverențiosul și nonconformistul ei debut din 2020, Naoise Dolan publică un al doilea roman, care îi confirmă stilul unic. Fericitul cuplu este povestea a doi tineri, Celia și Luke (dar și a grupului lor de prieteni, unde granițele între sex și amiciție sunt fluide), care explorează posibilitățile unei iubiri comme il faut, asumându-și (aproape) toate clișeele tradiționale. Alături de ei, vom descoperi dacă drumul spre altar îi va conduce spre o fundătură sau spre o linie de start în cursa ezitantă către acceptarea de sine.

Îndoiala supremă: mai au convenția și tradiția o componentă semnificativă în lumea noastră, sau căsătoria e un bibelou vetust, prețuit doar de mătușile care nu-și pun niciodată întrebări?

3. O roză singură

Autoare: Muriel Barbery

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Ileana Scipione

O poveste despre o femeie care pleacă în căutarea unui tată pe care nu l-a cunoscut niciodată și a unei iubiri pe care nu o mai credea posibilă.

La patruzeci de ani, Rose primește un telefon de la un avocat care o invită în Kyoto pentru a discuta testamentul tatălui ei. Acolo este condusă în casa bărbatului care, după cum i s-a spus, a fost un comerciant de artă contemporană. Aflată față în față cu un trecut confiscat, tânăra nu simte decât amărăciune și furie. Dar Kyoto o îmblânzește și, în fiecare zi, ghidată de Paul, asistentul tatălui ei, descoperă un itinerariu fascinant, imaginat de tatăl dispărut, presărat cu temple și grădini, emoții și întâlniri care o vor ajuta să se cunoască mai bine pe ea însăși.

Roman al devenirii, O roză singură spune povestea unei femei care descoperă nu doar peisajul originilor sale, ci și dragostea care i se dezvăluie în mod neașteptat.

4. Tot ce nu ne-am spus niciodată

Autoare: Sloan Harlow

Editura: Litera, 2024

Un thriller întunecat și romantic, perfect pentru fanii lui Colleen Hoover, Tot ce nu ne-am spus niciodată explorează secretele care își fac loc chiar și în cele mai strânse prietenii și ridică întrebarea: cât de bine îi cunoști pe cei pe care îi iubești?

5. Frăția de arme

Autor: Perry Pierik

Editura: Corint, 2024

Traducere: Cătălina Oșlobanu

Afectată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și de consecințele revizuirii frontierelor în Europa Centrală, precum și amenințată de pericolul sovietic, România condusă de Ion Antonescu a optat pentru o alianță cu Germania nazistă, constituind o veritabilă „frăție de arme”. 
Alegerea avea să se dovedească a fi un adevărat pact cu diavolul, în urma căruia evreii români au avut de suferit și o parte semnificativă a armatei a pierit pe Frontul de Est, într-o sângeroasă bătălie care avea să schimbe cursul războiului. 
Consultând lucrări de specialitate și documente de arhivă, istoricul Perry Pierik prezintă consecințele acestor evenimente cumplite în ceea ce se dovedește a fi o reconstituire obiectivă a unuia dintre cele mai tragice episoade din istoria României. 

„Lucrarea pe care Editura Corint a decis s-o ofere publicului din România prezintă câteva particularități care, cu certitudine, vor stârni interesul cititorilor. Fără a avea pretenții de exclusivitate în privința subiectului, cartea istoricului Perry Pierik abordează istoria României dintr-o perspectivă occidentală, tratând cea mai controversată și mai dramatică perioadă a ei, când țara a fost condusă de voința generalului (și, ulterior, mareșalul) Ion Antonescu.” - Manuel Stănescu 

6. Războiul Uniunii Sovietice

Autor: Richard Overy

Editura: Corint, 2024

Traducere: Sorin Cristescu

Demarat cu scopul de a învinge puterile invadatoare ale Axei, efortul de război al Uniunii Sovietice a cunoscut o dimensiune fără precedent în istorie. Marile bătălii purtate s-au soldat, în cele din urmă, cu un triumf înfiorător de scump plătit: peste 25 de milioane de morți, militari și civili, și estul URSS complet devastat. Fără cooperarea dintre Est și Vest, avansul hitlerist ar fi fost imposibil de stăvilit. 
Richard Overy, istoric desăvârșit, prezintă strădaniile sovietice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial într-un mod echilibrat și nepărtinitor. Autorul aduce în prim-plan întrebări esențiale, al căror punct de plecare se află în conflagrația de acum opt decenii. Chiar a fost Stalin un geniu militar? S-a datorat, într-adevăr, victoria sovietică în Marele Război pentru Apărarea Patriei doar uriașei mase de tehnică de luptă și de combatanți implicate în acerbele ostilități – ori, poate, au mai existat și alte elemente care au contribuit decisiv? Nu cumva sufletul și elanul patriotic al rusului de rând au fost picătura care a înclinat decisiv balanța războiului în favoarea Aliaților?  

7. Execuția

Autoare: Danya Kukafka

Editura: Trei, 2024

Traducere: Luminița Gavrilă

Un roman care deconstruiește povestea unui ucigaș în serie aflat în așteptarea execuției, văzută în principal prin ochii femeilor din viața lui. Povestea se dezvăluie prin prisma unui întreg caleidoscop de femei — o mamă, o soră, o polițistă. Mama, Lavender, care l-a născut la 17 ani; Hazel, sora soției lui Ansel, silită să vadă cum relația surorii sale îi distruge pe toți; Saffy, detectivul devotat prinderii infractorilor, dar care abia reușește să-și vadă limpede propria viață. Execuția îmbină suspansul cu o empatie uluitoare și prezintă un portret tulburător al feminității în paralel cu scenariul familiar al ucigașului în serie american, punând sub semnul întrebării sistemul judiciar și obsesia culturală pentru povești polițiste, precum și falsa promisiune a căutării unui înțeles în psihicul bărbaților violenți.

8. Femei la graniță

Autoare: Alexandra Rusu, Maria Tănăsescu

Editura: Trei, 2024

„Femei la graniță, aidoma unei evanghelii apocrife după Alexandra și Maria, este o arhivă epistolară cu dublu helix, scrisă în clipe de răgaz casnic. Conversația lor e umană cap-coadă. Prin detalii și acorduri fine, observarea reciprocă devine o instalație din țesuturi ale surorității. Această colecție de scrisori generează o mitologie unică, cu ritualuri originale. Supuse de bunăvoie analizei, ca în teatrul anatomic, cele două autoare merg în sus pe firul înaintașelor, mixând genealogii, ironizându-și, adesea, procesul de lucru. Intrăm în detaliile intime ale unei duble memorii corp-minte, unde, cu spasmele lor înrâurite, prietenele sondează limitele relației. În această realitate pâlpâitoare, mustind de trimiteri contemporane, singurele opriri sunt în stațiile umorului. Aici, în episoade cu țuici de portocale și povești deocheate ale unor mătuși contrabandiste, cu Marele Gif, Curcubina, copii fotbaliști și iubiți-litere, recolte impresionante de lubenițe, războaie ale bărbaților și mâncăruri-memorie, prin contaminarea a două experiențe contra cronometru, frica pur și simplu dispare. Alexandra Rusu și Maria Tănăsescu, care parcă-și continuă gândurile, flexează mușchiul confesiunii până la durere. Pentru fanii memoriei și voyeurismului, scrisorile lor, amplu exercițiu de admirație reciprocă, vindecă și dezleagă. «Unde (se) termină una, începe cealaltă». Conversația atinge cote înalte pentru că, dincolo de evidentele afinități, amândouă au vocația prieteniei.” (Andrei Măjeri)

9. Scriitor în comunism

Autor: Ștefan Agopian

Editura: Polirom, 2024

„Copleșitoare prin lipsa de inhibiție și de-o răscolitoare directețe a narațiunii, cartea lui Agopian constituie o lectură pasionantă. Am parcurs-o sub vraja reîntâlnirii cu un mare scriitor – chiar dacă vocea de acum a autorului nu amintește prin mai nimic de barocul suplu, stilizat, anamorfotic, al cărților care l-au consacrat. Sau poate tocmai de aceea.” (Mircea Mihăieș)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri