Sub presiunea influentei grupări de lobby „Asociaţia Naţională pentru Arme de Foc” (NRA), președintele Donald Trump a renunțat brusc la intenția sa inițială de a ridica vârsta americanilor care pot să-și cumpere arme de foc, de la 18 la 21 de ani. În schimb, Casa Albă a propus o măsură pe placul puternicei asociații de lobby, anunțând că este gata să sprijine statele care vor să-i înarmeze și să-i învețe pe profesorii și angajații din școli să utilizeze armele de foc.
În același timp, administrația de la Washington a declarat că susține un proiect de lege care înăsprește sistemul federal de verificare a celor ce doresc să achiziționeze armament. Emoția generală provocată de masacrul soldat cu 17 morți, de luna trecută, dintr-o școală din Florida, a determinat Casa Albă să lanseze, la sfârșitul lui februarie, o serie de propuneri privind creșterea securității în instituțiile de învățământ de pe întreg teritoriul țării. Între acestea, ideea înarmării profesorilor în școli, susținută cu insistență de NRA, a provocat proteste virulente, atât din partea Asociației Naționale de Educație, principala grupare de lobby a cadrelor didactice din SUA, cât și a personalului din administrația de învățământ. Militanții pentru dezarmare au declarat la unison că, în loc să scoată armele din școli, administrația de la Washington sporește șansa producerii unor incidente ce se pot încheia prin adevărate tragedii. Mai mult, o serie de supraviețuitori ai masacrului din Florida, precum și familiile victimelor au fost primite de președintele Trump, căruia i-au cerut să înăsprească restricțiile privind achiziționarea armelor de foc. Sub presiunea momentului, Trump a părut să sfideze NRA la vremea respectivă, dând de înțeles că ar fi de acord cu creșterea vârstei americanilor care pot să-și cumpere anumite arme de foc, de la 18 la 21 de ani.
NRA face jocurile la Washington
Atitudinea lui Trump i-a mobilizat însă pe liderii NRA, care s-au întâlnit ulterior, în privat, cu șeful Casei Albe, scrie publicația „The Washington Post”. Aparent, ei l-au convins pe liderul american să se răzgândească și să renunțe la intențiile sale de a adopta măsuri drastice, care ar fi putut afecta actuala legislație privind controlul armelor. Potrivit „The Washington Post”, Trump și reprezentanții Partidului Republican se tem de o confruntare cu NRA înaintea alegerilor pentru Congresul SUA, din luna noiembrie, din cauza influenței imense pe care o exercită liderii asociației de lobby pentru armele de foc în mobilizarea activiștilor conservatori pentru apropiatul scrutin legislativ american.
„În condițiile în care răspândirea epidemiei de violență, provocată de arme în toată țara, necesită adoptarea unor măsuri revoluționare, Casa Albă ia decizii minore pentru a nu supăra NRA”.
Charles E. Schumer, senator democrat
În weekend, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a făcut un pas important spre interzicerea dispozitivelor care transformă armele semiautomate, legale, în mitraliere care trag la foc automat. El a propus Departamentului Justiției un proiect legislativ pe această temă.