Jurnalul.ro Ştiri Social Cât costă de fapt educaţia gratuită din România

Cât costă de fapt educaţia gratuită din România

de Theodora Şutiu    |   

În anul 2018 este foarte scump să îţi trimiţi copilul la şcoală, chiar dacă, teoretic, sistemul de învăţământ din România este gratuit. Rechizitele, manualele, serbările și excursiile, plus cheltuiala de la after school ajung la 550 de lei pe lună, arată cel mai recent studiu al fundației Friedrich Ebert Stiftung, ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”.

Părinţii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe rechizite, puţin peste 50 de lei, iar manualele, culegerile şi caietele speciale sunt mai ieftine, adică 35 de lei pe lună. Mai mult, fiecare elev trebuie să aducă de acasă bani şi pe consumabilele din clasă, neoficialul fond de clasă costă peste 25 de lei. La aceştia se adaugă 12 lei pentru paza şcolii şi 17 lei, la finalul anului pe serbările şcolare.

Activităţile extra-curriculare

Dacă cei mici vor să practice un sport sau alte activităţi care sunt organizate în afara orelor de curs, părinţii sunt nevoiţi să mai scoată din buzunar încă 90 de lei lunar. La aceste sume se adaugă, pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii atunci când se termină cursurile, programul after school, organizat în şcolile de stat. Aici, costul e de aproape 157 de lei pe lună pentru un elev. Şi programul „Săptămâna altfel” costă: se fac excursii, vizite la muzee, ceea ce înseasmnă un cost de 50 de lei. În coşul minim pentru educaţie mai intră bani şi pentru cărţi şi produsele educative, adică tot 50 de lei din bugetul familiei. Studiul alocă bani şi pentru mersul la teatru, cinema sau muzeu, toate ar costa o familie cu doi copii aproape 60 de lei pe lună.

Majoritatea persoanelor intervievate au estimat că învățământul copiilor presupune costuri lunare importante. Aceşti bani sunt cheltuiţi strict pe rechizite, manuale, culegeri și caiete speciale, fondurile clasei și al școlii și alte servicii pentru unitățile de învățământ ale căror costuri sunt suportate de părinți. Autorii studiului, Ștefan Guga, Adina Mihăilescu, Marcel Spatari, au calculat din mai multe surse (informația principală fiind luată dintr-un sondaj făcut pe 903 persoane) coșul minim necesar unei familii cu unul sau doi copii, pentru educaţie.

49 de luni ar trebui să aibă anul pentru ca un părinte să îşi permită să plătească toate cheluielile copilului pentru şcoală din alocaţie.

Preţul traiului decent

De aproape 7.000 de lei are nevoie pe lună o familie din România, din mediul urban, cu doi copii, pentru a-şi asigura un trai decent, aşa arată datele aceluiaşi studiu. Problema e că puţin peste 200.000 de români câştigă peste 1.000 de euro net pe lună, iar asta înseamnă cam 5% din totalul populaţiei. Cu alte cuvinte, fiecare om ar trebui să câştige cel puţin salariul mediu pe economie, ca să-şi întreţină locuinţa, să aibă o alimentaţie echilibrată, haine noi şi să plece în vacanţă o dată pe an.

Subiecte în articol: cost educatie elev romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri