Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cât de periculos este să înghiţi pilule după ureche

Cât de periculos este să înghiţi pilule după ureche

de Florin Condurateanu    |   

Tratamentele făcute după ureche - de multe ori, apelarea la medicamente recomandate de o vecină, de un cumătru - înseamnă o eroare cu consecinţe adesea dramatice. Stabilirea strategiei cu anume medicamente este doar apanajul medicului care cunoaşte cazul. Când bolnavul ia hotărâri legate de tratament, se deschide uşa unor pericole, ca şi întreruperea terapiei, la hotărârea suferindului.

Sunt o serie de boli cronice, în care tratamentul trebuie urmat toată viaţa, la prescrierea medicului. Un exemplu este hipertensiunea, boală cronică în care nu te poţi abate de la dozajul medicamentelor date de medic.

Unii hipertensivi fac greşeala ca, simţindu-se într-o zi mai bine, să nu mai înghită pastilele prescrise de medic pentru fiecare zi. Hipertensiunea este o boală care nu se vindecă, ci se ţine în frâu. Ei bine, unii suferinzi de tensiune arterială peste limita acceptată de medicină întrerup tratamentul zilnic: „Mă simt bine, opresc înghiţirea pilulelor!”. Greşeală gravă! Hipertensiunea revine cu valori mai mari şi, în lipsa medicamentelor prescrise, se ajunge şi la accidentul vascular cerebral, urmat de decese, de paralizii. Existând pe piaţă multe medicamente destinate hipertensivilor, medicul combină aceste medicamente după o formulă gândită de el. Uneori, bolnavul nu răspunde favorabil acestei scheme şi doar medicul, doar cel care cunoaşte cazul, împerechează altfel tipurile de medicamente antihipertensive, diureticele, pilulele împotriva depunerii colesterolului. Tot boală cronică este şi cardiopatia ischemică, în care bolnavul trebuie să urmeze administrarea zilnică a piluleor stabilite de medic. Boală cronică este şi diabetul, nu se vindecă, dar urmând conştiincios tratamentul şi regimul de viaţă, maladia se poate ţine în frâu. În fiecare zi, după prescripţia medicului se înghit pastilele împotriva glicemiei crescute, în fiecare zi se administrează insulina, după strategia indicată de medic. În cazurile de astm, se utilizează conştiincios cele două spray-uri antiinflamatoare şi bronhodilatatoare.

 

Tuberculoza este o boală vindecabilă. Dar respectarea reţetei timp de 6 luni este obligatorie, chiar dacă îmbunătăţirea stării organismului apare mai repede, după 3 săptămâni. Tocmai de aceea, cei care au suferit de TBC sunt chemaţi zilnic la dispensarele de plămâni pentru a înghiţi pastilele sub controlul cadrelor sanitare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri