Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cât de persistentă este durerea și cât durează recuperarea după extracția măselei de minte

Cât de persistentă este durerea și cât durează recuperarea după extracția măselei de minte

Atunci când efectul anesteziei locale dispare după extracția unei măsele de minte, mulți pacienți simt durere și disconfort. Acest lucru este normal și poate dura până la câteva zile. În unele cazuri, durerea chiar poate crește în intensitate după intervenția chirurgicală, înainte de a dispărea complet. Iată mai jos ce trebuie să știi despre cât de persistentă este durerea și cât durează recuperarea după extracția unei măsele de minte.

Când se recomandă extracția măselelor de minte

Masea de minte este denumirea populară pentru al treilea molar, care începe să se dezvolte în copilărie. În mod normal, sunt patru, dar unele persoane au doar trei ori doi, iar unele nu au deloc. Conturul măselelor de minte este vizibil pe o radiografie dentara de la vârsta de 8-10 ani. În jurul vârstei de 12 ani se formează coroana, acești molari urmând să erupă, în medie, pe la 17-18 ani.

 

Dar măselele de minte pot pune unele probleme, pentru că există cazuri în care rămân impactate, adică nu mai erup, se infectează sau, după ce ies, deteriorează molarii din vecinătate. În funcție de situație, medicul stomatolog poate recomanda extracția măselei de minte, ca măsură preventivă sau pentru a elimina o problemă dentară.

 

Cel mai frecvent, extracția măselelor de minte este recomandată atunci când:

  • se constată lipsa spațiului pe arcadă - molarii pot fi scoși înainte de a se forma complet, o procedură care poartă numele de germectomie.
  • apar accidente evolutive, care împiedică dintele să erupă, de exemplu, pericoronita, adică inflamația țesuturilor din jurul acestuia.
  • acești molari pot provoca deplasarea sau infectarea dinților adiacenți.
  • în caz de carii - tratamentul este mai dificil de realizat, din cauza morfologiei lor atipice.
  • se impune prevenția - acesta este un subiect de dezbatere, mai ales din cauza dovezilor insuficiente care să susțină măsura.

Pe de altă parte, se recomandă monitorizarea regulată a evoluției molarilor de minte.

Cât durează recuperarea după extracția măselei de minte

Extracția poate avea loc sub anestezie locală sau regională, în cazuri extrem de rare, sub anestezie generală, de exemplu, al unui pacient suferind de retard mintal.

După procedura de extracție, efectuată de un chirurg stomatolog, medicul va prescrie pacientului, de obicei, administrarea unui antibiotic timp de câteva zile, dar și a unui antiinflamator steroidian (corticosteroid), pentru reducerea umflăturii.

De asemenea, timp de câteva zile, alimentația trebuie să fie una adaptată, cu produse cu consistență moale, de exemplu, supe cremă ori piureuri, călduțe sau reci. Pe de altă parte, pacientul ar trebui să evite alimentele fierbinți, acide sau foarte sărate, pentru a nu irita suplimentar cavitatea bucală și zona asupra  căreia s-a intervenit chirurgical.

Durerea poate să fie persistentă până la aproape o săptămână, iar perioada de refacere a gingiei poate să difere de la caz la caz. De exemplu, recuperarea persoanelor fumătoare după o intervenție chirurgicală este mai lentă decât în cazul celor care nu au acest obicei.

Aplicarea pe obraz de comprese cu gheață învelită într-un prosop curat este metoda clasică  foarte eficientă de a limita durerea care apare după intervenție.

Complicații posibile după extracția măselelor de minte

Deși nu sunt frecvente, complicațiile după o intervenție chirurgicală pot apărea, iar, cu cât sunt gestionate mai rapid, cu atât este mai bine. Printre complicațiile care pot apărea după extracția unei măsele de minte se numără:

  • Sângerarea - una dintre cele mai frecvente consecințe, indiferent de tehnica chirurgicală folosită. Sângerarea poate persista două-trei zile după extracția molarului, iar aplicarea tampoanelor de tifon steril pe zona operată, folosind presiunea maxilarului, poate ajuta la controlarea fenomenului.
  • Edemul - umflăturile la nivelul obrajilor, bărbiei, gâtului și buzelor sunt o complicație comună, normală, care apare de obicei la o zi după intervenție. În mod normal, edemul dispare în maximum o săptămână.
  • Dificultatea de a deschide gura - poate să fie asociată edemului, dar și presiunii la nivelul articulației temporo-mandibulare din timpul procedurii. De obicei, dispare în câteva zile.
  • Alveolita - este caracterizată de o durere care iradiază de la maxilar la ureche. Aceasta poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni și apare la locul intervenției chirurgicale, după ce durerea inițială provocată de operație s-a diminuat. Alveolita poate necesita tratament, care va fi prescris de medicul dentist.
  • Infecția postextracție - poate apărea la câteva zile ori săptămâni de la intervenție, în pofida administrării de antibiotice. Se recomandă monitorizarea de către medicul dentist, pentru a limita eventuale consecințe.
  • Pierderea sensibilității - parestezia trebuie să fie raportată medicului imediat ce este observată, fiind vorba despre o afectare a nervilor din zonă.

 

În concluzie, extracția măselelor de minte poate să fie, de la caz la caz, o procedură chirurgicală simplă ori complicată. Durerea resimțită ulterior este, în cele mai multe cazuri, un fenomen normal, care poate fi gestionat cu tratament corespunzător prescris de medicul dentist.

Sursa foto: Freepik

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri