Jurnalul.ro Special Anchete USR-iștii uită ce-au făcut ca „tehnocrați”

USR-iștii uită ce-au făcut ca „tehnocrați”

de Ion Alexandru    |   

Liderul USR, Cătălin Drulă, și fostul vicepreședinte al partidului, Cristian Ghinea, au ieșit, săptămâna trecută, la atac, pe Facebook, împotriva serviciului de informații al MAI, celebra DIPI, cunoscută și sub numele de „Doi și-un Sfert”.

Drulă promite desființarea DIPI, în condițiile în care a făcut parte, în 2016, din Guvernul Cioloș, Executiv care a remilitarizat serviciul secret al MAI, prin ordonanță de urgență. Mai mult, Dacian Cioloș, care a fost ales, în 2021, președinte al USR, este nepotul generalului Virgil Ardelean, fostul șef al „Doi și-un Sfert”. Iar, în perioada în care USR s-a aflat la guvernare, împreună cu PNL, progresiștii au promovat-o secretar de stat în MAI pe Irina Alexe, al cărui soț a lucrat la același serviciu secret.

Săptămâna trecută, pe contul oficial de Facebook al USR, formațiunea progresistă publica un anunț al liderului Cătălin Drulă, conform căruia serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne trebuie desființat. Potrivit acestui anunț, „DGPI (doi-și-un-sfert-ul) trebuie desființat. Un serviciu dubios din start, aflat la brelocul miniștrilor de Interne. Acum, e rândul lui Bode să se joace cu el. Acum două luni amenința public parlamentari de opoziție cu informații din cauze penale. USR a vorbit clar în ultimul an despre nevoia de reformă a serviciilor secrete și de control civil real asupra lor. Vom urmări desființarea acestui serviciu secret securist, a cărui istorie după 1990 ar trebui ea însăși studiată de CNSAS”.

„Despre DGPI, eu nu văd vreo soluție de reformă acolo, nici măcar dacă ar funcționa controlul parlamentar. Această oroare făcută pe structura Securității București atunci când regimul Iliescu a decis să facă pace cu securiștii (…). DGPI e un buboi care trebuie desființat. Orice serviciu de protecție pentru MAI trebuie cu totul civil și la altă instituție. Pur și simplu poliția nu poate gestiona asta”, scrie, pe pagina sa de socializare, și ex-ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

 

Celebra OUG 76 din 2016, promovată de Guvernul tehnocrat

 

Ei bine, atât Cristian Ghinea, cât și Cătălin Drulă au făcut parte din Guvernul condus de Dacian Cioloș, în anul 2016, guvern care, la inițiativa fostului lor coleg ministru de Interne, Dragoș Tudorache, a adoptat celebra Ordonanță de Urgență nr. 76 din 2 noiembrie 2016, prin care a fost reînființată, organizată și pusă în serviciu Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne. 

Documentul, care poartă semnătura lui Dacian Cioloș, ex-președinte USR, a lui Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru – aleși europarlamentari pe listele USR-PLUS – și Anca Dragu (actualmente senator USR), prevedea remilitarizarea serviciului secret al MAI. 

Dragoș Tudorache, ministrul de Interne de la acel moment, preciza, atunci, că „personalul Unității de Protecție Internă se compune din cadre militare și personal contractual, care îndeplinesc atribuții operative sau administrative”. „Personalul contractual va desfășura exclusiv activități administrative. În schimb, ofițerii de informații vor depune jurământul militar prevăzut pentru militarii forțelor armate ale României. Dragoș Tudorache, actualmente europarlamentar REPER, ex-USR-PLUS, nu a explicat, la vremea respectivă, de ce a fost nevoie de remilitarizarea fostei „Doi și-un sfert”. În 2017, însă, la propunerea PSD, directorul DGIPI urma numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, așa cum OUG prevedea inițial.

 

Revoltații au făcut parte din Cabinetul Cioloș

 

În perioada adoptării acestei ordonanțe de urgență, actualul lider al USR, Cătălin Drulă, care cere, astăzi, desființarea DIPI, tocmai se retrăsese funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor. De altfel, Drulă a ocupat, din noiembrie 2015, poziția de consilier personal al ex-premierului Dacian Cioloș, fiind, ulterior, „uns” secretar de stat. Drulă a plecat din Guvern la finalul anului 2016, pentru a putea candida la funcția de deputat în Parlamentul României, pe listele USR.

În aceeași situație s-a aflat și colegul său, Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene în cadrul aceluiași Cabinet Cioloș. Și Ghinea a demisionat, la finalul anului 2016, pentru a putea candida, tot din partea USR, la Camera Deputaților.

 

Fostul lider al partidului, nepot al generalului „Vulpea”

 

Pornirile celor din conducerea formală sau informală a Uniunii Salvați România (USR) contra „Doi și-un sfert” sunt cu atât mai spectaculoase cu cât, în afara paternității OUG 76/2016, formațiunea are legături directe cu serviciul secret al MAI.

Spre exemplu, Dacian Cioloș, pe care, în 2021, USR îl alegea în funcția de președinte, recunoștea, în cursul anului 2019, într-un interviu radiofonic acordat jurnalistului Liviu Mihaiu, că este rudă cu generalul Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, care a condus ani de zile Unitatea Militară UM 0215. Cioloș a confirmat că este nepotul lui Virgil Ardelean. Suntem ceva rude, e de origine din Pericei și dânsul, dar dânsul a ocupat responsabilități într-o instituție democratică, controlată de guvern, de Parlament…”, preciza fostul lider al USR.

În timpul guvernării Cîțu, USR a promovat, la vârful Ministerului Afacerilor Interne, un personaj controversat, cu conexiuni în „Doi și-un sfert”. Este vorba despre celebra Irina Alexe, fost secretar de stat, general ieșit la pensie la vârsta de 42 de ani și încasator de pensie specială, este căsătorită cu Liviu Alexe. Despre acesta, presa  a dezvăluit că a activat, la un moment dat, în cadrul serviciului secret al MAI, dar și în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA).  Într-o declarație de avere completată de Liviu Alexe, în iunie 2017, acesta menționa că activa ca ofițer în cadrul Centrului de Psihologie al Ministerului de Interne.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri