Jurnalul.ro Ştiri Social Cazul Dâmboviţa: în situaţii critice, voluntarii fac diferenţa

Cazul Dâmboviţa: în situaţii critice, voluntarii fac diferenţa

de L. Budin    |   

Bărbatul care a găsit trupul neînsufleţit al micuţei din Gura Şuţii nu-i nici poliţist, nici jandarm. George Slăvoiu venit la locul tragediei din Bucureşti, pe cheltuială proprie, cu Dacia Duster din dotare – şi în calitate de membru simpatizant al Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4. Vicepreşedintele asociaţiei respective, Constantin Braşoveanu, explică de ce e nevoie de voluntari în situaţii speciale.

 

În cazurile deosebite, care necesită mobilizare masivă, e nevoie întotdeauna de voluntari. „Ne-o arată ţările cu tradiţie în ceea ce priveşte implicarea societăţii civile în bunul mers al societăţii”, spune Constantin Braşoveanu. „Voluntarii au entuziasm, pot veni în număr mare, ba unii au şi echipament mai bun decât autorităţile. Şi toate astea fac diferenţa”.

În ceea ce priveşte asociaţia din care face parte George Slăvoiu, cel care a găsit-o pe fetiţă, totul a plecat de la o comunitate de pasionaţi de off-road. De la nişte oameni care ştiu să-şi conducă maşinile de teren în zone accidentate sau greu accesibile, gata să intervină rapid când vreun coleg e la necaz. „Ideea de a-i ajuta pe ceilalţi era deja înfiripată, iar pasul următor a venit oarecum firesc”, spune Braşoveanu. A urmat o platformă online, menită să-i pună în legătură pe off-roadişti cu cei care aveau nevoie de asistenţa lor, şi ulterior a luat fiinţă şi asociaţia. Care, în momentul de faţă, numără 200 de membri cu legitimaţie şi 2.100 de membri simpatizanţi din toată ţara.

 

Unii sună fiindcă au rămas fără benzină

Dacă grosul membrilor e format din pasionaţii de off-road, au fost acceptate în asociaţie şi persoane care au abilităţi de folos în operaţiunile de căutare-salvare, cu răniţi sau victime - angajaţi ai serviciilor de ambulanţă sau ai SMURD, spre exemplu. Cine poate apela la serviciile voluntarilor? „Oricine, atât timp cât sunt cazuri de competenţa noastră. Ne pot chema şi autorităţile, şi persoanele fizice. Asociaţia are un dispecerat care funcţionează non-stop. Am avut şi cazuri mai ciudate, în care unii ne-au sunat ca să ne spună că au rămas fără benzină sau că trebuie să-i ducem la aeroport, fiindcă sunt drumurile înzăpezite şi pierd avionul”, spune Braşoveanu.

 

Ajutor din proprie iniţiativă

Donaţiile în conturile asociaţiei nu abundă, iar cheltuielile sunt multe - de la serviciile de tip SMS gateway, prin care se dau alertele de mobilizare, la costurile administrative şi de funcţionare a infrastructurii IT. Toate intervenţiile în teren se fac pe spezele voluntarilor.

Membrul simpatizant George Slăvoiu s-a dus în Gura Şuţii ca să ajute. A găsit, din păcate, doar un trupuşor lipsit de viaţă. Un alt caz de dispariţie i-a mobilizat pe voluntarii asociaţiei în iarna acestui an, în zona Moara Vlăsiei. „Persoana aflată în şoc hipotermic a fost resuscitată de membrii noştri - dar, din nefericire, a decedat la spital”, povesteşte Constantin Braşoveanu.

 

Asociația Salvatorilor Voluntari 4×4 este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în martie 2017. Finanțarea se realizează din donaţii, din contribuțiile personale ale membrilor, din cotizații și din taxele de înscriere.

„Am semnat protocoale cu majoritatea autorităţilor care au competenţe în situaţii speciale: cu DSU, cu ISU București-Ilfov, cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cu unităţi Salvamont... Aceste instituţii apelează la noi cu solicitări specifice, care ţin de accesul în teren dificil. Numai anul acesta am intervenit în 200 de incidente”.

Constantin Braşoveanu, vicepreşedintele Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4

George Slăvoiu este membru simpatizant al asociaţiei din iulie 2019.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri