Politia britanica refuza sa ia in considerare si alte versiuni ale otravirii fostului agent rus Serghei Skripal, pozitia Londrei fiind destul de simpla: Rusia si numai Rusia este de vina. Moscova a trimis vreo 30 de scenarii pe aceasta tema, ignorate de partea britanica. "Dar in spatele acuzatiilor logice privind implicarea Kremlinului se ascund o gramada de variante si raspunsuri lasate fara raspuns: cine a plasat otrava, modul de operare, pana la ce punct se poate vorbi despre mana Rusiei si de ce acum", scrie Ben Macintyre in paginile publicatiei The Times.
Premierul Theresa May a avansat doua ipoteze: "Fie a fost un act al statului rus impotriva tarii noastre. Fie guvernul de la Moscova a pierdut controlul asupra acestei substante dezastruos de periculoase, permitand sa ajunga in posesia altora". Intre aceste doua piste se regasesc o serie de alte posibile scenarii, crede autorul articolului.
In opinia jurnalistului, exista mai multe motive pentru care atentatul nu seamana cu o "treaba tipic ruseasca". "In primul rand, a fost o tentativa esuata, comisa intr-atat de neglijent, incat urmele duceau imediat in Rusia. In plus, atacul a afectat un membru al familiei victimei, ceea ce asasinii rusi evita intotdeauna", explica Macintyre.
"Ideea ca operatiunea ar fi fost aprobata de Vladimir Putin pentru a atrage electoratul de partea sa inaintea alegerilor, este pura inventie. Nu l-a amenintat niciodata nimic, poate doar o victore categorica", crede comentatorul, potrivit caruia presedintele rus ar fi stiut sa-si acopere urmele, astfel incat suspiciunile sa-l ocoleasca.
Autorul materialului sugereaza, in acest context, cateva versiuni, prima avand legatura cu Ucraina. "Separatistii prorusi din estul Ucrainei sunt foarte interesati sa ridice bariere intre Moscova si Occidentul. Au fost semne, destul de slabe, e adevarat, ca Putin ar fi acceptat un compromis in conflictul ucrainean. Acum, pe fondul consecintelor diplomatice ale cazului Skripal, orice asemenea solutie s-a indepartat considerabil, spre marea multumire a separatistilor", apreciaza Macintyre.
"Privind urmarile internationale ale otravirii fostului spion rus, liderul sirian, Bashar al-Assad este si mai incantat. Incidentul a determinat o consolidare a aliantei fortate dintre Siria si Rusia. Mai mult, pus la zid de Occident, Putin si-a confirmat sustinerea acordata regimului de la Damasc", continua jurnalistul.
"Aspectul militar al problemei: Skripal nu a fost un simplu spion. A fost un spion care a lucrat pentru masinaria militara a Rusiei, dar si impotriva ei. A fost veteran al razboiului sovietic in Afganistan, dar si ofiter GRU. Nu a fost doar un tradator al tarii sale. In ochii vechilui camarazi, el si-a tradat fratii de arme. Otrava 'Noviciok' a fost creata in scopuri militare, iar militarii il puteau folosi impotriva lui Skripal", concluzioneaza Macintyre in The Times.