Jurnalul.ro Cultură Teatru Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului BUZĂU/IUBEȘTE/TEATRU s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale publicului buzoian

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului BUZĂU/IUBEȘTE/TEATRU s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale publicului buzoian

de Magdalena Popa Buluc    |   

Ediția din acest an a Festivalului BUZĂU/IUBEȘTE/TEATRU, cu temă unică la nivel național-iubirea și caracter competitiv, a însumat un total de 22 de evenimente din care:  10 spectacole la Sala „Paul Ioachim”, 9 evenimente outdoor și 3 conexe (activități în aer liber, lansări de carte, workshop de teatru pentru adolescenți). Sala Teatrului „George Ciprian” a găzduit peste 2000 de spectatori, care au aplaudat energic toate producțiile și aproximativ 1000 de spectatori, la evenimentele în aer liber și conexe dedicate copiilor.

Din cele zece spectacole indoor, două au fost producții adresate copiilor, șase producții care au intrat în competiție și două susținute în deschiderea și închiderea festivalului. Din seria evenimentelor outdoor și conexe au făcut parte șapte activitățile în aer liber (reprezentații ale robotului OGMIOS Z42-intalație interactivă pentru copii și  reprezentații ale spectacolului de magie „MAGITOT”), două lansări de carte și un workshop de teatru pentru adolescenți .

Festivalul BUZĂU/IUBEȘTE/TEATRU a adus împreună teatre de repertoriu, precum: Teatrul „Maria Filloti” Brăila, Teatrul „ Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Act București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, dar și din mediul independent Compania 111 Film& Entertainment București, Compania Sublime București.

Pe tot parcursul festivalului, sala Teatrului „George Ciprian” a găzduit peste 2000 de spectatori, care au aplaudat energic toate producțiile și aproximativ 1000 de spectatori, la evenimentele în aer liber și conexe dedicate copiilor. Acest eveniment cultural a oferit publicului un program variat pentru toate gusturile și toate vârstele.

În primele două zile ale festivalului, curtea Teatrului „George Ciprian” s-a transformat într-un tărâm magic pentru aproximativ 400 de copii. Aici au explorat jocuri de imaginație, memorie, spontaneitate și creativitate, ghidați de Ogmios Z42, robotul teatral, și de asistentul său, robotul N.A.E. Prietenul lui Ogmios a fost construit (în doar câteva zile) special pentru acest eveniment de către echipa de robotică HomoSapiens de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu ” Buzău.

Ziua Copilului a fost marcată cu o serie de evenimente gratuite dedicate copiilor. Pe 1 iunie, 250 de copii și-au început ziua cu spectacolul  „În față la O 12”. Ulterior, sproximativ 500 de copii au avut parte de o atmosfera plină de distracție și voie bună la cele trei reprezentații ale spectacolul de magie „Magitot”, susținute pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

În perioada 29-31 mai s-a desfășurat workshop-ul de exprimare teatrală „În inima cărții”, coordonat de regizoarea Iris Spiridon, dedicat adolescenților. Participanții au avut ocazia de a-și exprima creativitate și talentul artistic. La final, au susținut un performance autentic și emoționant, care a încântat și inspirat publicul prezent.

Pe 28 și 31 mai, în foaierul Teatrului „Gorge Ciprian” au avut loc două lansări de carte:

  • „BULGĂRI DE TIMP TEATRAL”, de Tamara Constantinescu;
  • „STRADA CHOPIN-TEATRU SCURT” și „CALEA CĂTRE SCENĂ- INIȚIERE ÎN ARTA ACTORULUI” de Andrei Vizitiu.

Peste 60 de voluntari, provenind de la licee și  colegii buzoiene, au contribuit activ la desfășurarea evenimentului, implicându-se atât în organizare, cât și ca fotografi și cronicari de teatru.

 Totodată, în cadrul festivalului,  a fost lansat al doilea număr al revistei festivaliere ARTACTIV, o revistă realizată, în exclusivitate, de către voluntari, coordonați de PR-ul Teatrului „George Ciprian”, Georgiana Vlădoiu.

Festivalul s-a încheiat sâmbătă seara, pe 1 iunie, cu spectacolul „Soțiile noastre”, o comedie spumoasă, în a cărei distribuție, spectatorii l-au putut vedea pe îndrăgitul actor, cu origini buzoiene, Lucian Ghimiși, alături de Cosmin Seleși și Răzvan Oprea.

Ulterior, publicul prezent a fost invitat să participe la o degustare de produse tradiționale, vinuri rafinate și delicii dulci. Acest moment a oferit o încheiere perfectă pentru o săptămână plină de teatru și artă.

 

Subiecte în articol: Festivalul BUZĂU/IUBEȘTE/TEATRU
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri