Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceai negru versus ceai verde. Asemănări și diferențe

Ceai negru versus ceai verde. Asemănări și diferențe

de Giulia Anghel    |   

Provenit din Asia, ceaiul este preferat astăzi de oamenii de pe întreaga planetă. Sortimentele s-au diversificat dar te-ai gândit vreodată care sunt diferențele? O să fii surprins dar multe feluri de ceai provin din aceeași plantă.

Ceai negru
Ceaiul negru este obținut din Camellia Sinensis, care stă la baza tuturor celorlalte soiuri de ceai, pe lângă sortimentele din plante medicinale ori din fructe. Acesta provine din chiar iar majoritatea culturilor sunt în Asia.

Cea mai evidentă diferență între tipurile de ceai este perioada de timp în care frunzele sunt culese și oxidate înainte de a fi uscate. Oxidarea rumenește frunzele de ceai și le modifică aroma,  scrie realsimple.com.

Frunzele de ceai negru sunt oxidate mult timp pentru a dezvolta o aromă mai pronunțată înaintea procesului de uscare. Acestea sunt zdrobite în bucăți mici, ceea ce încurajează oxidarea. Frunzele mai mici sunt mai concentrate. 

O ceașcă de ceai negru conține între 40 - 60 de miligrame de teină și susține sănătatea inimii datorită prezenței flavonoidelor. Datorită conținutului său de teină, trebuie băut dimineața, și nu înainte de culcare. 

Ceai verde
Dacă vrei o aromă pură, ierboasă a plantei Camellia Sinensis, o găsești în ceaiul verde. Frunzele se încălzesc după ce au fost culese pentru a preveni oxidarea și a-și păstra calitățile naturale. În funcție de soi, ceaiul verde poate avea aromă vegetală, florală.

O ceașcă de ceai verde conține între 30 - 50 de miligrame de cofeină și un procent ridicat de polifenoli - compuși antioxidanți care protejează organismul împotriva bolilor. Ceaiul verde se bea dimineața și după masa de prânz. 

Ceai oolong
Este o încrucișare între ceaiul negru și verde. Dacă ceaiul negru este complet oxidat iar ceaiul verde mai puțin spre deloc, ceaiul oolong se află undeva la mijloc.

Nivelurile de oxidare ale ceaiului oolong variază, astfel că uneori are gust mai apropiat de cel verde (vegetal, proaspăt, floral) iar alteori de ceaiul negru (malț, cu aromă bogată). Din același motiv, conținutul de teină al ceaiului oolong variază semnificativ. De multe ori vei constata că frunzele de ceai oolong au o formă răsucită, formată de mână sau mașină pentru a încuraja oxidarea și a regla aroma. 

Este perfect să-l bei atunci când te simți stresat ori neliniștit. Ca și ceaiul negru și verde, oolong conține un aminoacid numit L-teanină, care s-a dovedit științific că reduce stresul. Ceaiul susține, de asemenea, o sănătate intestinală bună și ajută la reducerea inflamației.

Ceai alb
Pentru a produce ceai alb, frunzele Camellia Sinensis sunt recoltate înainte de a se deschide complet, când mugurii tineri mai au încă o acoperire ușoară de fire albe. După ce au fost culese, frunzele sunt lăsate să se oxideze câteva ore înainte de a fi uscate. Produsul final este un ceai ușor, delicat, cu note florale. O ceașcă de ceai alb are între 15 - 30 de miligrame de teină, ceea ce înseamnă o cantitate mai mică de teină. Și acesta conține antioxidanți și reduce inflamația. 

Ceai Rooibos
Spre deosebire de celelalte ceaiuri, Rooibos nu provine din Camellia Sinensis, ci din Aspalathus linaris - un arbust originar din Africa de Sud. Tulpinile și frunzele plantei se oxidează și se usucă, rezultând o culoare roșiatică. Ceaiul Rooibos are un gust moale, subtil dulce și cu aromă de nuci, și nu conține teină. Ca multe alte ceaiuri, Rooibos conține antioxidanți și este o băutură sănătoasă pentru inimă. Întrucât nu conține teină, acesta poate fi consumat și înainte de culcare. 

Ceai de plante
Ceaiul de plante este un termen larg pentru orice băuturi care provin din ierburi și condimente, amestecate cu apă caldă. Ceaiurile de mentă, ghimbir și mușețel sunt exemplele cele mai comune. În general, ceaiurile din plante sunt fără teină și fiecare soi are propriile sale beneficii pentru sănătate. Ceaiurile de mentă și ghimbir pot ajuta la digestie, de exemplu, iar ceaiul de mușețel calmează, fiind perfect înainte de culcare. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: ceai ceai negru ceai verde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri