Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia: Trei foşti lideri cehoslovaci, inculpaţi pentru crimele la frontieră din perioada comunistă

Cehia: Trei foşti lideri cehoslovaci, inculpaţi pentru crimele la frontieră din perioada comunistă

Trei foşti lideri cehoslovaci au fost inculpaţi pentru abuz de putere din cauza rolului avut în uciderea persoanelor care încercau să treacă frontiera spre Occident în timpul regimului comunist, a comunicat marţi Parchetul din Praga, potrivit AFP.

Biroul poliţiei cehe însărcinat cu anchetarea crimelor comunismului (UDV) îi acuză de responsabilitate pentru aceste crime pe fostul lider al Partidului Comunist, Milous Jakes, pe ex-premierul Lubomir Strougal şi pe fostul ministru de Interne, Vratislav Vajnar. 

Potrivit acuzaţiilor aduse, cei trei au autorizat recurgerea la arme de foc împotriva persoanelor care încercau să părăsească ţara pentru Republica Federală Germania sau Austria.

Marţi, cu acordul biroului procurorului din Praga, UDV a declanşat inculparea lor.

„Ei ştiau că grănicerii utilizau arme de foc împotriva celor care încercau să treacă frontiera”, însă, „în pofida acestui fapt (...) nu au luat nicio măsură pentru a împiedica recurgerea la arme”, se menţionează în comunicatul Parchetului.

„Din cauza inacţiunii lor (...) nouă persoane au fost împuşcate sau omorâte de câini. Cel puţin alte şapte au fost rănite”, adaugă sursa citată.

Cehoslovacia semnase Pactul internaţional referitor la drepturile civile şi politice, adoptat de ONU în 1966, care dă populaţiei dreptul de a părăsi orice ţară, dar, potrivit Parchetului, nu l-a aplicat.

Institutul de studiere a regimurilor totalitare (USTR), cu sediul la Praga, a inventariat cel puţin 266 de cazuri de deces în tentative de traversare a frontierei cehoslovace între 1948-1989.

Majoritatea victimelor au fost împuşcate de grăniceri sau au murit curentate de gardurile electrice. Altele au păşit pe câmpuri minate sau au fost muşcate mortal de câini ai grănicerilor.

Milous Jakes, acum în vârstă de 97 de ani, a condus Partidul Comunist cehoslovac până la Revoluţia de catifea din 1989, care a răsturnat regimul comunist în Cehoslovacia, ţară care s-a scindat ulterior, în 1993, în Republica Cehă şi Slovacia.

Lubomir Strougal, 95 de ani, şi Vratislav Vajnar, 89 de ani, au părăsit funcţiile din guvern în 1988.

Spre deosebire de alte state din regiune, Republica Cehă nu a interzis niciodată Partidul Comunist.

În prezent, acesta susţine tacit guvernul de centru-stânga al premierului miliardar Andrej Babis, asigurându-i o majoritate în parlament.

Puţini foşti lideri comunişti cehoslovaci au fost judecaţi pentru crime comise în cele patru decenii ale regimului.

Strougal şi Jakes au mai făcut obiectul unor acuzaţii, dar au fost achitaţi de fiecare dată.

AGERPRES

Subiecte în articol: cehia comunism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri