DNA a trimis în judecată 18 persoane şi două firme pentru fraude cu fonduri europene de 1,5 milioane de euro, destinate construirii unor ferme de porci în judeţul Iaşi. Printre ei se află şi Sergiu Constantin Vizitiu, fost deputat de Vaslui, fără doar şi poate cel mai ghinionist parlamentar din istoria României. Vizitiu a ajuns în 2012 deputat pe lista PDL din postura de milionar, fiind la acea dată parlamentarul cu cele mai multe proprietăţi. La final de mandat, omul de afaceri era sărac lipit, executat de bănci, cu datorii de zeci de milioane şi, ca bonus, o trimitere în judecată.
Fostul deputat Sergiu Constantin Vizitiu a fost trimis în judecată de DNA după ce, în 2011, ca reprezentant al firmei Urbis Design SRL, a solicitat şi a primit un contract de finanţare nerambursabilă din fonduri europene pentru realizarea unei ferme de porci în localitatea ieşeană Andrieşeşti.
3.345.105, 58 lei, în cinci tranşe, a primit ilegal fostul deputat Sergiu Constantin Vizitiu de la Uniunea Europeană
Finanţarea a fost însă obţinută pe baza unor documente false, susţine DNA, astfel încât plăţile făcute de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în contul firmei lui Vizitiu, începând cu 2013, când acesta era deja deputat, au fost ilegale.
Ferma de porci construită fraudulos de fostul deputat cu bani europeni merge destul de bine, dar lucrurile vor sta probabil altfel la terminarea procesului, când firma ar putea fi obligată să restituie fondurile obţinute ilegal. Urbis Design SRL Iaşi are ca domeniu de activitate creşterea porcinelor şi a raportat pentru anul 2016 afaceri de 4,7 milioane lei şi un profit net de 41.000 lei, cu opt angajaţi. Era printre ultimele afaceri din care fostul deputat Vizitiu mai câştiga ceva bani.
Huge Construct SRL, firma de construcţii a fostului deputat, a primit aproape 30 de contracte de la primării şi instituţii din Iaşi şi Vaslui, în valoare de peste 15 milioane de euro. Acum, firma e în insolvenţă şi anchetată de DIICOT pentru o evaziune de un milion de euro
Agrana Focuri SRL, specializată în cultivarea cerealelor, a înregistrat pierderi de 348.000 lei, Alma Trust Construct SRL, activă în comerţul cu material lemnos, a avut un profit de 98.000 lei, dar şi datorii de 11 milioane lei, în timp ce Huge Construct SRL a raportat un minus de 300.000 lei şi datorii de peste 23,5 milioane lei. Practic, mandatul de parlamentar i-a adus un ghinion teribil lui Sergiu Constantin Vizitiu, iar de afacerile acestuia s-a ales praful, în condiţiile în care, la început de mandat, era un răsfăţat al contractelor cu statul.
Mandatul de deputat l-a sărăcit
Sergiu Constantin Vizitiu este, probabil, singurul parlamentar din istoria României care şi-a început mandatul ca milionar în euro şi l-a terminat sărac lipit. Pentru omul de afaceri ieşean, ales deputat PDL în Vaslui, de unde a migrat apoi la PSD şi UNPR, politica a fost un blestem. În declaraţia de avere din ianuarie 2017, la încetarea mandatului, Vizitiu nu mai avea nici un teren, nici o clădire, nici o maşină, 0 lei în bănci şi 4,9 milioane de lei împrumutaţi către firmele sale care merg în pierdere. De asemenea, afaceristul mai are de recuperat împrumuturi de 1,5 milioane lei de la trei persoane fizice. Pe de altă parte, fostul deputat este dator la cinci bănci cu 5.000 de euro şi 11 milioane de lei şi trăieşte doar din salariul de 8.000 de lei, obţinut de soţia sa de la două din firmele familiei. Vizitiu declară că a fost executat silit de bănci, care i-au vândut patru case, patru apartamente şi o hală.
Parlamentarul cu 15 case
Pentru a înţelege mai bine proporţiile dezastrului trăit de Vizitiu, iată ce trecea fostul deputat în declaraţia de avere de la începutul mandatului, în decembrie 2012: zece terenuri intravilane în judeţele Iaşi şi Suceava, cu o suprafaţă totală de 70.000 metri pătraţi; opt apartamente în municipiul Iaşi, şapte vile în două comune ieşene şi o hală de producţie; împrumuturi de 7,5 milioane de lei şi 226.000 euro către mai multe firme şi persoane fizice; 170.000 de euro din vânzarea a două case şi a unui apartament. În plus, firma Huge Construct derula afaceri de peste 10 milioane de euro, cu un profit net de circa 200.000 de euro şi aproape 200 de angajaţi.