Jurnalul.ro Ştiri Social Cum sunt românii astăzi? Cel mai mare studiu național despre problemele oamenilor: „Este o oglindă, o radiografie, este deschiderea unui seif”

Cum sunt românii astăzi? Cel mai mare studiu național despre problemele oamenilor: „Este o oglindă, o radiografie, este deschiderea unui seif”

de Redacția Jurnalul    |   

Sărăcia și corupția sunt încă prezente în România, la peste trei decenii de la căderea comunismului. Serviciile medicale lasă de dorit, în școli ajung drogurile, avem un conflict la graniță. Ce mai vor românii de la România? E o întrebare de la care a pornit cel mai mare demers jurnalistic din România ultimilor 35 de ani.

Cel mai mare studiu la nivel naţional, iniţiat de o entitate media, a fost realizat de compania internatională de cercetare de piaţă, Ipsos. 

Cum mai sunt oamenii în România? Povești emoționante de viață sunt prezentate zilnic la Antena 1.

 Alessandra Stoicescu: Este un demers unic, un demers uriaș, este cel mai mare studiu comandat de o companie media. Aș vrea să ne dați mai multe detalii: sunt 60.000 de minute de intervievare în total. 

Alina Stepan, country manager Ipsos România: Am vorbit cu 2.400 de respondenți din toată România, 32 de teme de cercetare, 32 de preocupări ale românilor - infrastructură, educație, sănătate, consumul de droguri, repartiția cheltuielilor într-o gospodărie, care sunt temerile și îngrijorările românilor, dar care sunt și speranțele lor de viitor. 

Alessandra Stoicescu: Este și o oglindă, o radiografie, este deschiderea unui seif. I-ați făcut să își deschidă toate temerile, dar există niște mesaje pe care voi le-ați extras din răspunsurile date de acești oameni: "mi-e teamă că se va alege praful de țara asta", "sunt îngrijorată pentru pacea lumii, pentru hrană și siguranță în spațiul public", "sănătatea se degradează pe an ce trece din cauza materialului genetic", "cea mai mare îngrijorare este că voi fi nevoit să plec în străinătate". Cum i-ați simțit pe români?

Alina Stepan, country manager Ipsos România: I-am simțit ca pe niște oameni ca se întorc spre locuri care sunt în siguranță pentru ei, casa și familia lor. Asta nu înseamnă că ei sunt distanțați de realitate, însă principala problemă pe care o au este legată de traiul lor și de ziua de mâine. Spunea la un moment dat un respondent, "mi-e teamă pentru când copiii mei vor răci", vorbim de temerea lor de sistemul sanitar, 80% dintre oameni au avut cel puțin o experiență neplăcută cu sistemul sanitar din România, temeri legate de relevanța curiculei din sistemul educațional, ponderea cheltuielilor de consum care pleacă din salariul lor - alimente, cheltuieli cu utilitățile și ce la mai rămâne pentru a merge mai departe - simt că nu mai au o perspectivă, au început să se dezvrăjească toate lucrurile legate de instituțiile europene, de lucrurile din exterior care îi pot ajuta. Vorbim de 29% dintre români care spun că nu sunt foarte siguri că ar trebui să mai ajutăm alte țări care sunt în dificultate, ceea ce arată ca un strigăt de ajutor.

"Vedem îngrijorările și problemele, dar de acolo reies soluțiile"

Alessandra Stoicescu: De luni, la Observator, veți afla aceste date care vă dau fiori, ne ajută pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine ce trăim în fiecare zi. Toate aceste cifre și mărturisiri făcute la cel mai înalt nivel de profesionalism într-o hartă, o oglindă, ne pot da și un decalog al vindecării, ne pot spune care sunt lucrurile care trebuie schimbate.

Alina Stepan, country manager Ipsos România: Este o lentilă pe care este musai să o punem pe aceast studiu. Tindem să vedem îngrijorările și problemele, dar de acolo reies practic soluțiile pe care oamenii le așteaptă pentru ca ele să fie rezolvate. Vorbim de corupție, o proporție mare dintre respondenți spun că este una din îngrijorările lor, vorbim de încrederea în politicieni, vorbim de toate sistemele care trebuie să ne susțină pentru a ne simți bine în țara noastră. 

Alessandra Stoicescu: Sunt surprize?

Alina Stepan, country manager Ipsos România: Sunt și surprize mai mari, lucruri la care poate nu ne așteptam, pentru că sentimentul nostru este că știm cum sunt românii. Studiul acesta face o tăietură cu bisturiul în realitatea românească și o așează pe masă pentru analiză.

Subiecte în articol: studiu romani realitatea romaneasca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri