Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cele 10 porunci în prediabet

Cele 10 porunci în prediabet

Prediabetul, stare intermediară, între diabet și starea normală de sănătate.

Diabetul zaharat poate fi considerat una dintre cele mai grave afecțiuni, inamicul insiduos și silențios care de obicei este descoperit prea târziu. Pentru a combate acest flagel una dintre arme ar fi identificarea persoanelor care prezintă factori de risc ridicat de a dezvolta boala. Din fericire, există un ”moment zero” în care lucrurile pot fi influențate, stadiul numindu-se prediabet. Această condiție intermediară, între diabetul zaharat și starea normală de sănătate, este caracterizată de valori ale glicemiei la repaus situate între100 și 125 mg/dl.

Citeste și: Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Federația Internațională a Diabetului (IDF) atrage atenția asupra dimensiunilor fenomenului prediabet. Se estimează că, la nivel global, există aproximativ 344 milioane de subiecți, iar în 2030 această cifră va crește la 472 milioane, cu o prevalență, în populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, destinată să varieze de la 10,2 până la 11%. Prin urmare, necesitatea urgentă a unei intervenții care să combat răspândirea epidemiei de diabet zaharat, împiedicând debutul acestuia de la primele sale stadii, adică de la prediabet, este prezentă.

Citeste și: Screeningul pentru neuropatie diabetică, obligatoriu în lupta împotriva diabetului

Persoanele obeze au risc de diabet de 10 ori mai mare

Specialiștii avertizează că persoanele supraponderale și obeze au risc de 10 ori mai mare de diabet decât cele normoponderale. De asemenea, cei care prezintă un nivel mai mult decât normal al glucozei în sânge, care au istoric familial de diabet zaharat de tip 2 apărut la vârste de peste 45 de ani, au mult mai multe șanse să fie afectați la rândul lor de boală. Nici femeile care au suferit de diabet gestațional și au născut copii cu greutate mai mare de 4 kg nu sunt înafara pericolului.

De aceea, în stadiul de prediabet, la aceste personae și nu numai, este absolute necesar controlul glicemic printr-o dietă echibrată, săracă în alimente bogate în zaharuri. Mai multe studii de specialitate au arătat, totodată, că activitatea fizică, chiar modestă, reduce semnificativ probabilitatea apariției diabetului. Chiar și simplele plimbări pe jos pot adduce beneficii nesperate.

Pentru diagnosticul de prediabet se măsoară glucoza la repaus sau hemoglobina glicată sau curba de încărcare a glucozei pe cale orală. Odată pus diagnosticul medical currant va institui la nevoie și tratamentul medicamentos. Pe lângă acesta factorii comportamentali pot îmbunătăți mult prognosticul.

Cele 10 porunci în prediabet

10 măsuri care țin de stilul de viață al persoanei cu prediabet și care pot ajuta la prevenția și încetinirea apariției diabetului zaharat sunt:

.................

Citește mai departe AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri