Jurnalul.ro Sport Fotbal intern CFR rămâne regina Ligii 1, dar datoriile cresc

CFR rămâne regina Ligii 1, dar datoriile cresc

de Adi Munteanu    |   

Cu toate că a ieșit din nou campioana României, CFR Cluj se confruntă în continuare cu mari probleme financiare. „Gaura” de 12 milioane de euro nu a fost acoperită și doar o calificare în grupele Champions League ar aduce bugetul clubului la „0”.

 

Sărbătoare în Gruia. CFR a cucerit al patrulea titlu consecutiv de campioană, a ajuns la șapte titluri din istorie însă este doar partea frumoasă. În spatele acestei bucurii stă din nou pericolul intrării în insolvență. Balanța financiară este departe de a fi rezolvată, datoriile au crescut și sumele pe care le vor primi pentru cucerirea titlului și drepturile TV nu acoperă decât salariile la zi și cheltuielile curente, necum achitarea datoriilor acumulate în ultimii trei ani. Principalele cauze sunt salariile mari ale jucătorilor și antrenorilor și faptul că, în acest moment, CFR Cluj nu are jucători vandabili pe bani mulți. Majoritatea fotbaliștilor din lot au vârste care nu mai prezintă interes pentru transferuri pe sume mari. Dacă în trecut, în perioada patronatului lui Arpad Paszkany, se vindeau jucători pe sume mari, cazul Dubarbier, dat la Lorient, în prima ligă franceză, în 2010, pentru 4,5 milioane de euro, sumă-record pentru un jucător din România, acum niciun jucător nu are o cotă de piață mai mare de două milioane de euro și, chiar și așa, tot nu există oferte. Mai mult, câțiva jucători ar putea pleca gratis, fiind la final de contract, iar alții (Chipciu, Vinícius sau Billel Omrani, de exemplu, care au salarii de 18.000-20.000 de euro pe lună) vor fi rugați să încheie de comun acord contractele cu clubul, în cazul în care CFR nu va avea un parcurs remarcabil în cupele europene în această toamnă.  

 

Ținta: grupele Champions League sau primăvara Europa League

Cum din transferuri și drepturile TV din Liga 1 nu se poate acoperi „gaura” de 12 milioane de euro, singura sursă imediată rămâne accederea în grupele Champions League, sau grupe plus „16”-imile Europa League, premiate de UEFA cu aproximativ 16 milioane de euro. Accesul în Champions League este însă extrem de greu, doar patru echipe campioane din Europa se pot alătura celor 26 de echipe din campionatele puternice direct calificate. Pentru asta, CFR trebuie să câștige patru „duble” cu campioane din Turcia, Danemarca, Cehia, Croația, Elveția, Grecia, Suedia sau Polonia, iar din cele patru tururi, doar în primele două CFR este cap de serie, însă și aici ar putea da peste adversari puternici din Slovenia, Slovacia, Belarus, Israel sau Norvegia. În ultimele două tururi CFR nu va mai fi cap de serie. Practic, ardelenii trebuie să se „strecoare” între primele 4 din 43 echipe campioane din Europa, o sarcină aproape imposibilă.

A doua variantă este mai la îndemâna clujenilor: calificarea în grupele Europa League și să ajungă în primăvara europeană, fie în Europa League, fie în Conference League (dacă se va clasa pe locul 3 în grupele UEL). În caz contrar, situația poate deveni din nou la limita unei noi intrări în insolvență.

 

Schimbare de strategie: tineri crescuți în propria Academie

Surse din cadrul clubului ne-au spus că patronul Ionuț Varga va schimba din 2022 stilul de lucru la CFR. După ieșirea „la pensie” a veteranilor Deac (35 de ani), Ovidiu Hoban (38 de ani), Latovlevici (35 de ani), Rondon (35 de ani), Camora (34 de ani) nu vor mai fi aduși jucători peste 25 de ani, ci vor promova jucători proprii. În anii următori se va construi o Academie de fotbal la Cluj, în acest scop au fost achiziționate câteva terenuri în afara orașului, iar lucrările ar trebui să demareze în toamnă. „Din vara viitoare CFR va avea propria pepinieră de fotbaliști. Dar asta trebuia să se facă de mai mult timp, de când au venit primii bani de la UEFA. Trebuia să se investească din timp în tineri și să nu se mai aducă jucători străini, care nu au dat randamentul așteptat, dar pe salarii de 15.000-20.000 de euro. Dar la Cluj s-a dorit performanță pe termen scurt fără strategii de viitor. Acum credem că se va schimba această strategie. Va dura o vreme, poate vor lipsi performanțele 2-3 ani, dar altă soluție nu este”, ne-au spus sursele.

 

Sunt probleme destul de grave la club. CFR trebuie să aibă un parcurs extraordinar în cupele europene, ca să se redreseze situația financiară. Strategia din ultimii ani a fost doar performanța imediată în Europa, au fost aduși jucători pe contracte mari și n-au fost promovați tineri de perspectivă. A fost adus Dan Petrescu cu o investiție extrem de mare nu pentru titlul din Liga 1, ci pentru sferturile Europa League. N-a reușit și cheltuielile cu antrenorul nu mai puteau fi suportate de club. De aceea a plecat Petrescu. Cerea investiții și mai mari, pe care clubul nu le mai putea susține. Între timp, a mai scăzut și cota jucătorilor, dar salariile au rămas tot mari. Acum, singura salvare rămâne din banii de la UEFA. Dacă nu se ajunge în grupe, va fi grav de tot. 

Surse din cadrul clubului CFR Cluj

CFR Cluj își află adversara din primul tur al calificărilor în Champions League pe 15 iunie. Meciurile se vor disputa pe 6 și 14 iulie. Turul 2 preliminar are loc pe 20 și 27 iulie.

 

Subiecte în articol: cfr cluj
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri