China a lansat un satelit-releu ce va acţiona ca o punte de comunicare între Pământ şi sonda selenară Chang E 4 care va explora misterioasa faţă nevăzută a Lunii. Satelitul, numit Queqiao a fost plasat pe orbită de racheta Long March 4C, lansat de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Xichang din sud-vestul ţării.
''Pentru China, lansarea reprezinta o etapă esenţială pe calea atingerii scopului propus, acela de a deveni prima ţară care va trimite o sondă capabila sa aterizeze si sa exploreze faţa nevăzută a Lunii'', a declarat Zhang Lihua, directorul de proiect al satelitului-releu.
La circa 25 de minute după lansare, satelitul s-a separat de rachetă şi a intrat pe orbita de transfer Pământ-Lună cu un perigeu de 200 de kilometri şi un apogeu de circa 400.000 de kilometri. Panourile solare şi antenele de comunicaţii au fost deschise, precizează sursa citată. Queqiao urmează să intre pe o orbită halo în zona celui de-al doilea punct Lagrange (L2) al sistemului Soare - Pământ/Lună, la circa 455.000 de kilometri de planeta noastră.
Va fi primul satelit de comunicaţii din lume care va opera pe acea orbită. Misiunea se va confrunta insa cu numeroase provocări, dintre care Zhang a mentionat operaţiuni de ajustare pe orbită, frânarea în apropierea Lunii, dar si profitarea de câmpul gravitaţional selenar.
Oamenii de ştiinţă chinezi speră că satelitul Queqiao va funcţiona ca o punte de legătură comunicaţională între centrul de control de pe Pământ şi zona îndepărtată a Lunii unde sonda selenară Chang E 4 va ajunge la sfârşitul acestui an. Lansarea de luni a fost cea de-a 275-a misiune a seriei de rachete Long March. AGERPRES